Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novca dovoljno

Za obnovu Vodotornja donatori osigurali 12, Vlada 18,5 milijuna kn

18.11.2015., Vukovar - Dan sjecanja na zrtvu Vukovara 1991.-2015.
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
17.11.2016.
u 19:52

Penava: Imena svih donatora bit će ispisana kod Vodotornja čija bi obnova mogla početi uskoro, a završiti za godinu dana

Vlada je na današnjoj sjednici u Vukovaru donijela zaključak prema kojemu je za potrebe obnove vukovarskog Vodotornja - što je od općeg interesa Hrvatske - osigurano 18,5 milijuna kuna. Sredstva su osigurana iz državnoga proračuna, razdjela Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Tako je osiguran cjelovit iznos potreban za obnovu ovoga simbola Vukovara i Domovinskoga rata. “Vukovarski Vodotoranj predstavlja simbol zajedništva hrvatskog naroda, a njegova obnova od općeg je interesa za Republiku Hrvatsku”, navodi se u zaključku Vlade. Provedbu obnove pratit će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

I sitni iznosi su važni

Vukovarske gradske vlasti projekt obnove Vodotornja inicirale su u siječnju ove godine kada je hrvatskoj javnosti predstavljen projekt “Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva”. Otad se na poziv vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave u projekt uključilo na stotine pravnih i fizičkih osoba koje su svojim donacijama pomogle obnovu tog simbola Vukovara i Domovinskog rata. Tako je prikupljeno nešto više od 12 milijuna kuna.

– Financijska konstrukcija obnove Vodotornja je zatvorena. Očekujem skoro raspisivanje javnoga natječaja, a onda ubrzo i početak radova. Vjerujem da će već s prvim ljepšim danima građevinski radovi započeti i da bi za idući Dan sjećanja na žrtvu Vukovara radovi mogli biti završeni – rekao je Penava. Kazao je i kako će imena svih donatora obnove Vodotornja kao i tvrtki koje su donirale sredstva za obnovu biti ispisana kod samoga objekta. Među donatorima ima onih koji su donirali sitne iznose dok je najveći iznos, 1,5 milijuna kuna, osigurala tvrtka Končar-elektroindustrija. Svojim donacijama uključile su se i brojne općine, županije, udruge, sportski klubovi...

Rupe će zatvoriti staklo

– Poslije svega mogu samo zahvaliti svim građanima i tvrtkama koji su na bilo koji način pomogli obnovu Vodotornja, čime je još jednom pokazano hrvatsko zajedništvo. Donirao je koliko je tko mogao, a nama je najvažnije što je to sve bilo iz srca. Svaki nam je iznos jednako važan – rekao je Penava. Prema projektu obnove u nekadašnjem spremniku Vodotornja bit će uređena memorijalna soba iz koje će se izlaziti na krovište gdje će biti napravljen vidikovac. Rupe od granatiranja bit će zatvorene staklom. Obnovom Vodotornja želi se ispričati priča o hrvatskom zajedništvu i prkosu iz Domovinskog rata.

Komentara 29

FT
ftahi
20:38 17.11.2016.

koji prioritet vodotoranj je simbol Vukovara; zaustavite odlazak iz grada koji je prije razaranja imao jednu od najačih resursa. Danas u oći pada Grada Heroja koliko se tko brine da se pokrenu poslovi u istomu Vukovaru, sutra se opet budu politikanti samo došli slikati; Vukovar je imao u oći rata više zaposlenih nego što je ukupno stanovnika u gradu i okolici,,,... sramite se sve fukare iz vlasti....

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
23:02 17.11.2016.

Hoče li za obnovu Vodotornja nešto bar malo dodati i oni domoljubno odabrani iz 200 bogatih balkanskih familija koji itekako imaju Hrvatsku i osječaju se svoji na svome u svojim vilama.

Avatar strazar
strazar
22:06 17.11.2016.

cekaj malo jel nije bilo do sad novaca za obnovu ili je namjerno tako ostavljen da podsjeca na rat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije