Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godinu dana od aukcije za mamograf varaždinskoj bolnici

Za mamografski pregled se čeka, a novac na računu

25.06.2009.
u 15:37

Varaždinke sve više shvaćaju da je nužno ići na mamografski pregled, ali nemaju ga gdje obaviti. U varaždinskoj Općoj bolnici samo je jedan mamograf, pa se pregled čeka nekoliko mjeseci ili čak godinu dana.

Ludbrežani dali najviše
- Za onkološki pregled naručena sam tek u travnju iduće godine, a za ultrazvučni pregled dojke čeka se i 13 mjeseci. Osim mamografa trebao bi i još jedan ultrazvuk - ističe Marija Hrašćanec, predsjednica varaždinske Udruge žena operiranih na dojku Mammae klub.

Ta je udruga još lani, s Udrugom za borbu protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska, organizirala aukciju hladnjaka oldtimera za novi mamograf u varaždinskoj bolnici. Na dražbi i od donatora, među kojima prednjače ludbreške tvrtke i poduzetnici, za novi mamograf prikupljeno je 229.600 kuna. - Potrebno je još stotinjak tisuća kuna, za koje nam je rečeno da će ih prikupiti bolnica. Novac koji smo skupili, sada stoji na njihovu računu. Za ostatak novca trebao se pobrinuti dr. Brezovec, no do njega ne mogu, tako da ne znam što je s tim projektom - kaže M. Hrašćanec.

Manji iznos
Gdje je zapelo, ne zna ni ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Ivan Herman. Potvrdio je da novac stoji na računu bolnice te da se za kupnju novog mamografa trebao zauzeti dr. Brezovec, iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Bolnica sama ne može namaknuti ostatak novca. Možda bi se što moglo dobiti s računa decentraliziranih sredstava, ali ne vjerujem da će nam toliko ostati. Da je riječ o nekom manjem iznosu, recimo, 50.000 kuna, to bismo mogli skupiti - kaže Herman, koji također smatra da je bolnici potreban i još jedan aparat za ultrazvučni pregled dojke. Mamografiju i ultrazvuk dojke žene mogu obaviti i kod nekih privatnika u županiji, no i njih je malo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije