Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugostitelj iz Istre:

'Za kuhara nudim plaću od 2000 eura, za konobara nešto više od 1000, ali nitko ne želi raditi'

konobar
Pixabay/Ilustracija
20.03.2023.
u 09:21

Kaže da mu se za posao od 25 raspoloživih nezaposlenih za ta radna mjesta, sa Zavoda za zapošljavanje javilo njih četvero, i to samo da bi dobili potvrdu da su se odazvali.

Sve je više oglasa u kojima se traže sezonski radnici. Najtraženiji su kuhari, konobari, sobarice...Kako je pisao Večernji list poslodavci u turizmu su nikad ranije počeli tražiti sezonce, nude nikad bolje uvjete, a epilog iseljavanja i dugogodišnje potplaćenosti turističkih radnika je da će na Jadranu ovog ljeta o gostima brinuti nikad više stranaca. Lani je u Hrvatskoj samo do rujna bilo angažirano više od 95.000 stranih radnika, od čega u turizmu otprilike trećina, a ove godine te brojke mogu biti samo veće. Očekuje se vrlo dobra sezona, više gostiju nego lani, pa ni lanjskih 52.000 sezonaca neće biti dovoljno.

Ugostitelj iz središnje Istre čiji ugostiteljski objekt dobro radi tijekom cijele godine za Glas Istre podijelio je svoje iskustvo u kojem je putem natječaja tražio više djelatnika za svoj objekt: kuhara/icu, konobara/icu, servirku i pomoćnog kuhara/icu. Opisujući svoj susret s kandidatima, stekao je dojam da je riječ o ljudima koji traže posao, a mole Boga da ga ne nađu.

Kaže da mu se za posao od 25 raspoloživih nezaposlenih za ta radna mjesta, sa Zavoda za zapošljavanje javilo njih četvero, i to samo da bi dobili potvrdu da su se odazvali.

"Za kuhara nudim plaću od dvije tisuće eura, za konobara nešto više od tisuću, a za servirku i pomoćnog kuhara/icu plaća je tisuću eura", govori o ciframa koje je im ponudio. No, odgovori kandidata su se sveli na to da ili nisu zainteresirani za taj posao, rade u fušu, ili pak rade u inozemstvu i trenutno im status nezaposlene osobe u potpunosti odgovara. Stekao je, kaže, dojam da su se odazvali intervjuu samo da bi zadovoljili formu i dobili pečat.

Podsjetimo, turizam se lani namirio s 20.000 domaćih i 32.000 stranih sezonaca. Ove će godine, pak, prema procjenama Hrvatske udruge turizma, trebati 57.000 do 60.000 sezonskih radnika. Unutar zemlje će ih iz poznatih razloga biti teško naći išta više nego lani, pa uvoz mnogima ostaje jedina opcija.

Video: Stiže nam pravo proljeće: Temperature će ići i preko 20 stupnjeva

Komentara 45

DU
Deleted user
10:59 20.03.2023.

Gospodin će morati podebljati te iznose, danas konobar u svakoj seoskoj birtiji ima 1000 eura...

Avatar OFA N AFO
OFA N AFO
11:25 20.03.2023.

LAŽ je da nitko ne želi raditi jer završeni kuhar sigurno ne sjedi na birou umjesto da zaradi 2000 eura ili više, nego ih više uopće nema na birou! druga strana medalje je što su naši ugostitelji zadnjih 20 godina izrabljivali djelatnike i plaćali im minimalac po onoj "ako ti nećeš ima tko hoće" pa su sad svi ti obespravljeni rekli "ako ti nećeš platiti pošteno ima tko hoće" pa su otišli raditi van gdje imaju 3000 eura i više ...sad se okrenulo za 180! i neka je! ugostitelji na jadranu nakon jedne sezone kupe si novi auto od 60.000-80.000 eura, a ljudima bi plaćali crkavicu! pa neka sada sami rade, niti malo ih ne žalim

DU
Deleted user
10:47 20.03.2023.

Kako siješ tako žanješ. Mene boli briga iskreno, izuzev nekoliko mjesta koja su po isti OK jer rade cijele godine i imaju normalne cijene za lokalce - ovo ostalo - baš me briga, kako su se brinuli za radnike, tako sada imaju. Po cijenama koje naplaćuju, kuhar bi trebao imati minimalno 3000 eur a konobar 1500 eur.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije