Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2000 pješaka

Za hodočašće uzimaju i godišnji kako bi cijeli dan pješačili

hodočašće voćin (1)
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/3
21.08.2012.
u 15:58

Moli se za posao, ali i zahvaljuje za dobra koja su se primila u životu

Prije svitanja u pet sati ujutro iz Stražemana je krenulo oko dvije tisuće hodočasnika prema biskupijskom marijanskom svetištu u Voćinu. Po 49. put predvodio ih je msgr. Jozo Devčić, 68-godišnji stražemanački župnik. Ni 38 Celzijevih stupnjeva nije spriječilo ni djecu, ni mlade, a ni stare da krenu na 35 kilometara dug put koji uglavnom vodi kroz papučke šume.

– Oduševljena sam ovom prirodom kojom prolazimo. Iako me bole noge, osjećam jedan veliki mir i radost koji sigurno nisu samo ovozemaljski. Molim za svoju obitelj, posebno da suprug dobije posao – kaže 29-godišnja učiteljica Martina Čerti iz Požege koja je prvi put pješačila.

Dragici Dvoraček iz Radovanaca ovo je 40. hodočašće u Voćin. – Ovo je za mene posebna čast. Kada sam prvi put došla u Voćin, rasplakala sam se kada sam vidjela u kakvom je stanju crkva. Hvala Bogu, sa mnom su i suprug, trojica sinova i snaha – ističe Dragica.

Iako već godinama živi i radi u Zagrebu, 48-godišnji Jozo Čakalić, direktor u Zagrebačkoj banci, svake godine dolazi u svoju rodnu župu Kaptol kako bi hodočastio Gospi Voćinskoj. – Ako treba, uzmem i godišnji kako bih došao, a ove sam godine poveo i svoju sestričinu koja živi u Beču – kazao je Jozo.

A njegova sestrična, 50-godišnja učiteljica Bernardica Šelem zadnji je put u Voćinu bila prije 28 godina. – Nisam zaboravila to hodočašće jer sam nakon toga bila na raportu kod ravnatelja škole jer u to vrijeme nismo mi vjernici koji smo imali takav posao smjeli javno svjedočiti svoju vjeru – prisjetila se Bernardica koja će u Voćinu Bogu zahvaliti za brojna dobra koja je primila.

Za zdravlje u obitelji, svoju djecu te da sin nađe posao molit će se 47-godišnja medicinska sestra Željka Pijević iz Vidovaca s kojom je i njezina 22-godišnja kći Marija. Kao i prijašnjih godina i ove je najviše mladih. Među njima je i 21-godišnji student ekonomije Tomislav Krstanović iz Požege. – Išao sam i biciklom i autom, ali najljepše je pješice jer se na taj svi više zbližimo. To zajedništvo je nešto najljepše – poručuje Tomislav.

A u tom zajedništvu našao se i devetogodišnji Fran Mjeratn iz Požege kojeg je zanimalo može li on to izdržati. – Sa mnom je i tata, a posebno ću se moliti za mamu i malu seku – kazao nam je Fran.

Svoj doprinos slavlju Gospe Voćinske dalo je pet ultramaratonaca koji su u šest sati ujutro ispred crkve u Novoj Kapeli koja je također posvećena Gospi krenuli na sedamdesetak kilometara dug put prema Gospi Voćinskoj.

Ključne riječi

Komentara 2

AL
Alkana
20:53 21.08.2012.

Svaka čast! Jako lijepo i to treba održavati.

BR
brusac
14:14 23.08.2012.

Župljani župe Davor već 49 godine idu u Voćin. Dosta župljana iz Davora do Voćina idu pješice. Svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije