Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PET NOVIH POZIVA

Za energetsku obnovu i 'pametne gradove' 110,5 milijuna kuna

Zagreb: Predstavljeni javni pozivi i natječaji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
15.12.2021.
u 15:27

Direktor Fonda Siniša Kukić rekao je da je i ove godine najviše sredstava osigurano za energetsku obnovu obiteljskih kuća, čak 390 milijuna kuna

Gradovi, općine i poduzeća na rasplaganju imaju novih 110,5 milijuna kuna za koje se mogu natjecati kroz novih pet javnih poziva i natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sufinanciraju se energetska obnova kulturne baštine i projekti razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga, tzv. smart city, te mjere za smanjenje emisija iz prometa. Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić rekao je da je cilj pomoći građanima, lokalnim zajednicama i poduzetništvu da svoje domove učine ugodnijim i zdravijim za život, lokalne zajednice čišćim i suvremenijim, a poduzetnicima pak je omogućimo konkurentniji nastup na tržištu.

- U budućnosti će programi i mjere koje potičemo biti još sveobuhvatniji i korisnici će imati priliku obnoviti kuće, zgrade, instalirati fotonaponske elektrane, ugraditi dizalice topline, koristiti učinkovitije uređaje i opremu, potaknuti ćemo razvoj električnih punionica i nabavu električnih vozila i niz drugih programa, a sve u cilju da do 2030. godine smanjimo uvoz energije i zamijenimo dio fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije - rekao je.

Fond je u 2021. godini osigurao 850 milijuna kuna za razne projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Osmišljeni su i neki novi pozivi koji se ove godine po prvi put objavljuju, poput sufinanciranja komunalnih vozila i plovila na alternativna goriva, filtera za pročišćavanje zraka u javnom prijevozu, te energetski učinkovitih guma za autoprijevoznike. Direktor Fonda Siniša Kukić rekao je da je i ove godine najviše sredstava osigurano za energetsku obnovu obiteljskih kuća, čak 390 milijuna kuna.

- Za taj program ujedno vlada i najveći interes javnosti pa smo zaprimili čak 8.495 zahtjeva građana, podjednako iz svih krajeva Hrvatske. Zatraženo je sufinanciranje za više od 16.000 mjera energetske učinkovitosti, od toplinske izolacije i zamjene stolarije, pa do sustava za korištenje obnovljivih izvora energij - rekao je i dodao da je po projektu prosječno zatraženo oko 70.000 kuna.

>> VIDEO Obnova nakon potresa: Za gradnju jedne zamjenske obiteljske kuće pola milijuna kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije