Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćno

Za dilanje i krivotvorenje kartica četvorici 14 godina zatvora

presuda za dilanje i krivotvorenje (1)
Foto: K. Štedul-Fabac/PIXSELL
1/4
17.06.2010.
u 10:50

Ninoslav Kraševac (42) za šest kaznenih djela dobio je jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i šest mjeseci zatvora, Dalibor Matić (26) tri godine i četiri mjeseca, njegov brat Danijel (31) dvije godine, a Željko Barić 3,2 godine.

Zbog dilanja droge, krivotvorenja kreditnih kartica, posjedovanja oružja i eksploziva i bijega pred policijom, za kojeg je razbijen automobil presretač, trojica Karlovčana i Zagrepčanin nepravomoćno su na Županijskom sudu u Karlovcu osuđeni na ukupno 14 godina zatvora.

Ninoslav Kraševac (42) za čak šest kaznenih djela dobio je jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i šest mjeseci zatvora. Dalibor Matić (26) osuđen je na tri godine i četiri mjeseca, a njegov brat Danijel (31) na dvije godine zatvora. Žaljko Barić za dva kaznena djela dobio je kaznu od tri godine i dva mjeseca zatvora.

Sudski proces u ovom slučaju pokrenut je nakon velike akcije policije tijekom prošle godine u kojoj su akteri pračeni, prisluškivani su im telefoni, a obavljeno je i niz akcija na području Karlovca i Zegreba. Tako je otkriven lanac u kojem je N. Kraševac preko osuđenih suradnika drogu, prije svega amfetamin i kokain, distribuirao za cijeli niz krajnjih korisnika. Do njihovih imena, iako nisu uključeni u ovaj slučaj, došlo se prisluškivanjem telefona. Predsjednik sudskog vijeća Ante Ujević rekao je da je dvadesetak imena koja se spominju u sudskom spisu vjerojatno samo mali dio onih s kojima je radio.

– Obrane Danijela i Dalibora Matića su krajnje neuvjerljive. Danijel je jedini od okrivljenika dosad neosuđivan, pa možemo vjerovati da je za njega ovo izolirani slučaj. No, zakon je jasan i kaznu nismo mogli umanjiti ispod minimuma od dvije godine. Jasno je da je posao s drogom Kraševcu ‘životni poziv’. Dosad je dva puta osuđivan za nedozvoljenu trgovinu, no ni to ga nije ponukalo da promjieni svoj životni cilj. Ukupno je u ovom slučaju osuđen na više od deset godina, ali je kazna objedinjena na pet godina i šest mjeseci – rekao je obrazlažući presudu sudac Ujević.

Iz presude je ispuštena jedna točka za koju se je, tijekom ovog procesa, otkrilo da je već uključena u proces na sudu u Zagrebu gdje je Kraševac za prodaju kokaina neprevomoćno osuđen na dvije godine i pet mjeseci zatvora.

Tijekom policijske akcije u pretrazi stana kojeg je Kraševac koristio pronađeno je više od 400 lažnih kreditnih kartica i tzv. bijelih plastika koji služe za izradu kartica. Neposredno prije uhićenje u Zagrebu u pokušaju bijega udario je svojim audijem u presretač karlovačke policije, a tom su prilikom trojica policajaca ozlijeđena. Nakon pretrage u automobilu je nađeno više od 50 grama kokaina. Pretraženi su i stanovi u Karlovcu, a uz amfetamine kod Željka Barića pronađena je i automatska puška crvena zastava.

Presudom je od osuđenih oduzeta sva droga i sve što je bilo povezano sa zlouporabom u. Riječ je o 158,96 grama amfetamina, 52,61 gram kokaina, 397 bijelih platnih kartica i laminatora, 30 lažnih kreditnih kartica, automatskoj pušci, 105 komada detonatorskih kapisli, električne kapisle, 10 centimetara sporogorećeg štapina te pet preciznih digitalnih vaga.

Braća Matić i Kraševac moraju solidarno platiti proškove vještačenja, a Barić, koji je od suda zatražio da ga se vještači kao ovisnika o drogama, mora platiti taj postupak u iznosu od čak 11.315 kuna. Nepravomoćnom presudom svima se u zatvorsku kaznu priznaje vrijeme provedeno u pritvoru. Za Kraševca se pritvor produžuje do pravomoćnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije