Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za Božić za stolom 3

Za Božić za stolom 32 Prgometa. I to je tek uža Dragina obitelj!

'20.12.2012., Zagreb - Potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet s obitelji. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
24.12.2012.
u 19:00

Kod Prgometovih se Božić tradicionalno slavi kod najstarijeg brata, a Štefanje kod najmlađeg. Drago organizira ručak za Novu godinu...

Na Božić će se čak 32 Prgometa naći za istim stolom. To je samo uža obitelj. Drago Prgomet, zamjenik šefa HDZ-a i predstojnik Klinike za otorinolaringologiju KBC-a Rebro, ima šestero braće i sestara pa ta brojka uopće ne iznenađuje. To je tradicija. Na Božić se okupljaju kod najstarijeg brata, na Štefanje kod najmlađeg. Zajednički je ručak na Novu godinu kod Drage. Prgometima je Božić ne samo kršćanska nego i narodnjačka tradicija, najvažniji obiteljski i kršćanski blagdan.

– Božić je vrijeme opuštanja i vrijeme kada se posvećujemo sebi, obitelji i prijateljima. Prilika je to da se promisli kako je posao, pa i politika, važan dio života, ali da nisu njegov jedini smisao – kaže. Njegova obitelj na Badnjak tradicionalno kiti božićnu jelu, a supruga Sanja, Slavonka podrijetlom, priprema ribu. Na Božić je na meniju tradicionalna pečenka, smije se Prgomet. Ovaj je Božić kod Prgometa i Sanjina mama Julka.

Uoči blagdana Prgometi su otputovali na kratki odmor kod prijatelja, a to je putovanje Drago ostao dužan obitelji zato što ove godine nisu bili na godišnjem odmoru jer je u kampanji za unutarstranačke izbore, na kojima je postao zamjenik predsjednika HDZ-a, potrošio \"sav novac\". Prgomet je u kampanji \"spržio\" pedesetak tisuća kuna, a Hrvatsku je, kako kaže, obišao dva i pol puta. Na Božić nikada ne dežura jer mu je važno da je s obitelji. Godišnje na odmor ide samo dva tjedna, a na Kliniku za ORL dolazi među prvima, već u 6.30 sati. Svako se jutro ustaje prije 6, a lani je obavio više od 400 operacija. Uglavnom radi operacije štitne žlijezde. Lijep je osjećaj, kaže, kad znaš da si pomogao bolesnom čovjeku.

Zec iz SDP-ova šešira

Protekla godina bila mu je uspješna. Osim što je ušao u vrh HDZ-a, kolege su ga izabrale za voditelja Katedre za ORL na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Kirurgiju glave i vrata predaje i na osječkom fakultetu. Nije tajna da Prgomet među vodećim hadezeovcima nije uvijek omiljen. Zato što govori ono što misli i otvoreno upozorava na probleme u stranci. Zbog toga su ga pojedinci iz HDZ-a optužili da se ponaša kao zec iz SDP-ova šešira. Svojim kritičarima odgovara rečenicom Ante Gotovine:

– Ja sam slobodan čovjek i tako mislim. Kad ste iskreni, ne možete pogriješiti, ako glumite, onda možete.

Prgomet i dalje stoji iza svojih riječi. Nakon lokalnih izbora predložit će da se u HDZ-u izbori provedu po načelu jedan čovjek jedan glas.

– Za to sam se zalagao u svojoj kampanji i pri tome ostajem i sada – poručuje taj liječnik. Bio bi to, napominje, važan iskorak u jačanju stranke, ali i potvrda vlastite političke vjerodostojnosti. Smatra da bi se po tom načelu trebali birati čelnici na svim razinama, od gradskih i temeljnih ogranaka do vodstva stranke. Na pitanje hoće li se on, budu li se održali ponovni unutarstranački izbori, kandidirati opet za zamjenika ili ima neke druge ambicije, odgovorio je \"kako je sada koncentriran na lokalne izbore\". Želja mu je da HDZ što bolje prođe na tim izborima i da se profilira kao snažna moderna konzervativna stranka koja ima snage vratiti se na vlast. Prgomet je poznat po tome što se dragovoljno priključio u Domovinski rat 1991. godine, a na zapadnom i istočnom slavonskom bojištu bio je do konca 1992. godine. Nakon toga bio je pripadnik sanitetskog stožera, a 1995. godine, za vrijeme Oluje, čuvao je istočnu granicu RH. Da se nije dragovoljno uključio u rat, danas se, kaže, ne bi dobro osjećao. Zamjerao bi to sam sebi. Liječnici na Rebru o njemu imaju dobro mišljenje. Smatraju ga izvrsnim liječnikom i poštenim čovjekom. Rođen je u obitelji sa sedmero djece, a otac mu je preminuo kad mu je bilo samo šest godina. Iako je majka sama odgajala mnogočlanu obitelj, Prgomet kaže da nisu oskudijevali ni u čemu.

Svi završili fakultete

– Nismo bili siromašna obitelj, većina moje braća i sestara završila su fakultete. Novac smo zarađivali radeći ljeti – kaže nam. Opušta se uz Olivera, Hladno pivo, a u operacijskoj dvorani, kada operira, sluša ono što odaberu instrumentarke.

– Volim slušati i Prljavo kazalište i Adele – otkriva svoj glazbeni ukus taj hadezeovac. Pjesma Hladnog piva \"Ezoterija\" posebno mu se usjekla u pamćenje jer je bila iznimno popularna baš u vrijeme kada je kao HDZ-ov kandidat na unutarstranačkim izborima obilazio Hrvatsku. O aktualnoj Kukuriku vladi Prgomet je jasan. Smatra da za vođenje Hrvatske nije dovoljno imati samo dobru volju. Za to je potrebno imati i kompetencije, sposobnost i odlučnost.

– Ova vlada neće izdržati do kraja mandata – predviđa. Iako je na unutarstranačkim izborima uvjerljivom većinom glasova izborio mjesto zamjenika šefa stranke, ne žali što je odustao od kandidature za predsjednika stranke.

– Takav je bio dogovor. Kujundžić predsjednik, a ja zamjenik. S njim sam danas u korektnim odnosima – poručio je Prgomet.

Kćer Ivu i sina Petra te suprugu Sanju ovaj Božić razveselit će, otkrio nam je, darovima koji neće biti spektakularni jer poanta Božića nije samo darivanje nego zajedništvo.

Ključne riječi

Komentara 1

CV
cro_vuko
19:27 24.12.2012.

nas najbolji moguci odabir za iduceg premijera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije