Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne povlači se

Yu: Platit ću 14 milijuna kuna i osobno ću čistiti zgradu bivše Političke škole u Kumrovcu

Jiang Yu
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/5
04.11.2019.
u 06:38

Kupoprodajni iznos za Hotel Zagorje bit će isplaćen do sredine studenoga, u zakonski produženom roku. Nakon toga krenut ćemo u raščišćavanje lokacije

Kineska poduzetnica Jiang Yu zatražila je od Ministarstva državne imovine odgodu plaćanja za kupnju bivše Političke škole u Kumrovcu, službenog imena Hotel Zagorje. Tvrtka Zhongya nekretnine, koja je za tu zgradu na javnom natječaju ponudila 14 milijuna kuna, trebala je svoje ugovorne obveze podmiriti do 25. rujna, no zatražila je produljenje tog roka do 11. studenog, što je Ministarstvo sukladno ugovoru i odobrilo. Ta odgoda plaćanja kod nekih je pobudila sumnje u ozbiljne namjere kineske poduzetnice. No Jiang Yu, poznata i kao gospođa Yu, za Večernji list kategorički tvrdi da će novac uplatiti.

Uložit će 200 milijuna eura

Objašnjava da su zatražili produljenje roka zbog, kako kaže, realnih problema u dinamici isplata jer su u Hong Kongu uveli restrikcije zbog trgovinskog rata sa SAD-om i zbog političke situacije u toj kineskoj posebnoj upravnoj regiji.

– Kupoprodajni iznos za Hotel Zagorje bit će isplaćen do sredine studenoga, u zakonski produženom roku. Očekujemo da ćemo nakon toga krenuti u raščišćavanje same lokacije – poručuje gospođa Yu koja namjerava i osobno sudjelovati u čišćenju zapuštene zgrade. Kaže i da je svjesna da lokalna zajednica puno očekuje od te investicije, ali i da u samoj NR Kini vlada veliki interes za taj projekt koji je na neki način, uz Pelješki most, simbol kinesko-hrvatske suradnje. S radovima na obnovi zgrade, prema riječima gospođe Yu, krenut će se u proljeće sljedeće godine.

Planiramo izgraditi suvremeni hotelski kompleks s kongresnim sadržajima. Inicijalna investicija iznosi više od 20 milijuna eura. Riječ je o objektu od četiri, a možda i pet zvjezdica – najavljuje gospođa Yu i dodaje da su posebno zahvalni hrvatskoj administraciji s kojom imaju sjajnu komunikaciju. Navodi i da uz pomoć kolega iz Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) intenzivno rade na osmišljavanju idejnog rješenja te da su prve ideje već na stolu.

– Možda se cijela priča iz hrvatske perspektive odvija malo usporeno, ali imajte razumijevanja. Ovu su naši prvi investicijski projekti ne samo u Hrvatskoj već i u Europi. Hrvatsku doživljavam kao svoj drugi dom, kći mi je u Zagrebu nedavno upisala fakultet pa vam je jasno da su naši planovi u Hrvatskoj dugoročni. Nismo ovdje zbog jednog ili dva projekta – poručuje gospođa Yu i ponavlja da u suradnji s ostalim investitorima idućih godina namjerava uložiti u Hrvatskoj 200 mil. eura.

Dolaze i kineski liječnici

U Hrvatsku planira ponovno doći jer će 11. studenoga organizirati veliki summit o tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM). Želja joj je, veli, da se s TCM-om krene upravo na prostoru Hrvatskog zagorja. Kaže i da je njena kompanija Z-Run Wellton Industry nedavno u Pekingu potpisala sporazum o strateškoj suradnji sa Svjetskom federacijom kineskih medicinskih društava. Zamjenik glavnog tajnika ove organizacije Chen Lixin nedavno je posjetio Hrvatsku i svoje planove predstavio u Ministarstvu zdravstva. Planirano je da se u Hrvatsku dovedu najbolji kineski liječnici, a oni će učiti i domaće liječnike, za početak u centru u Krapinskim Toplicama – najavljuje gospođa Yu.

Komentara 90

Avatar comparator
comparator
08:24 04.11.2019.

Pa da vidimo kako se može uložiti u Zagorje a da od toga ima koristi narod . Do sada samo korist od te zgradurine ima Srbija koja je tamo školovala komuniste koji su zatirali sve hrvatsko . Kina si možda može priuštiti luksuz u takvu glupost da pokuša liječiti akupunkturor psihički bolesne drugove ali mi baš nimalo.

ST
steve
07:34 04.11.2019.

Hajde crvenpetokrakijugoslaveni, prilika vam je sada da se raspisete jer ovaYuga zeli ozivjeti vaseg dobrocinitelja laznog tita a naseg krvnika hrvatskog naroda. Neka si ona odpelja tog zlocinca u svoju kinu i neka ga stave do mao ce tunga koga se njihov narod dobro sijeca, i tamo neka ubira lovu od turizma. Nnjegovi obozavatelji ce sigurno imati popust za kupnju aviokarte, pa evo im prilika da putuju u inostranstvo. Zagorci, jos se niste naucili pameti, vi zivite zbog sebe a ne zbog hrvatske. Niste osjetili titove bombe za koje ste i vi izdvajali dinare kojima je ubijen Vukovar a druga mjesta su takoder sustavno unistavana ali nisu padala po Zagorju,stidite se.

DU
Deleted user
08:21 04.11.2019.

Da se ne lažemo - to je bilo svojevrsno "mrijestilište" SKJ,. da se izrazim u beogradskom žargonu. Ukratko, tamo bi i predavači i polaznici imali intenzivna prekonoćna iskustva jer su jedni bili željni mladog, a ovi posljednji u najboljim SKOJ-evskim godinama za upražnjavati takve aktivnosti. Radne akcije su ipak bila mjesta gdje je to bilo na sek. osnovi odnosno tamo se tačkaralo tokom dana i neki su bili izmoreni, ai i kolektivne spavaonice nisu bile prikladne za takve aktivnosti. Kumrovačka škola je dakle zaslužila ili da je ciglu po ciglu, nalik blokovima Keops piramida, premjestu u Rijeku i da tamo se i dalje školuju partijski kadrovi tog grada ili da bude "bludilište" i dalje jer je Kumrovec idealan - daleko, dakle svojevrsna "sigurna kuća", a opet idilična priroda i pogled na Augustinčićevo djelo ispod prozora. Tko meni ne vjeruje,nek priupita nekog komesara ili udbaša u lokalnom kafiću - što je tamo se sve radilo pod krinkom kontinuiteta ideološkog obučavanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije