Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži dom

Xsara je savršeno društvo za šetnje, odlaske na kavu i izlete

Foto: Privatni album
1/7
11.12.2023.
u 09:00

Dvogodišnja kujica slabije vidi, no voli se maziti, voli djecu i slaže se sa svim psima. Dodatne informacije možete dobiti na 098/99-05-123

Ima samo dvije godine, a život je dosad nije mazio. Xara je bila još štene kad je završila u skloništu, no vrlo brzo volonteri su joj pronašli privremeni smještaj u kojem je već godinu i pol. I nikome nije jasno gdje je sve zapelo, iako Xara nije kao drugi psi.

– Xsara je stalno hodala s nosom na podu, stalno je nešto šnjofala i pratila neke tragove. Znali smo često reći: "Daj Xsara, digni taj nos, kuda stalno krivudaš?" Sada znamo zašto je krivudala i zašto je taj nos stalno bio na podu. Bilo je i drugih znakova koji su ukazivali da slabije vidi, zapinjala je po nogostupu, kad bi prelazila preko nekih nižih prepreka, skoro bi pala preko psa koji leži. A opet se u većini situacija ponašala normalno pa nismo tim sitnim šeprtljavim stvarima pridavali previše pažnje – objašnjava volonterka Aleksandra Pleša. No, kako je vrijeme prolazilo, shvatili su da trebaju pomoć veterinara, ali nisu očekivali ono što su pokazali pregledi - Xsara ima genetski poremećaj vida, rođena je slabovidna i kroz neko vrijeme neće ništa vidjeti.

Foto: Privatni album

– Tu pomoći nema, nije zarazno već nasljedno i Xara je imam nesreću da pokupi taj gen. Sada znamo zašto je "gledala' u šetnji nosom, zapinjala, zašto bi koji put odreagirala ako čovjek uđe naglo u njen prostor, bez da se javi – ističe volonterka i dodaje da nakon početne nelagode, jer ipak slabije vidi, Xsara zapravo funkcionira odlično. Uživa se maziti, voli djecu i sa svim psima se super slaže.

– Kad je u nečijem zagrljaju, svoju sreću izražava "pričanjem" i zadovoljnim mrmljanjem, a divnu šarenu glavu nježno gura svakome tko je želi pomaziti. I nema čovjeka kojem nije izmamila osmijeh. Uz njoj drage ljude osjeća se sigurno čak i u nepoznatom prostoru i među nepoznatim ljudima i nepoznatim psima. Ona je savršeno društvo za šetnje, odlaske na kavu i izlete. Voljeli bismo Xsari naći dom prije nego joj vid još više oslabi, da ima priliku vidjeti i upoznati prostor – ističe Aleksandra i dodaje da slijepi psi inače nemaju problema sa snalaženjem u prostoru i odlascima u šetnje.

Xsara je srednjeg rasta, socijalizirana, lijepo hoda na povocu, bez problema se vozi u automobilu. Na privremenom je smještaju u okolici Zagreba, a zainteresirani udomitelji mogu je i upoznati. Na 098/99-05-123 možete dobiti sve dodatne informacije.

Ključne riječi
pas

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije