Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kineska ulaganja

Xi Jinping u Pragu potvrdio strateško partnerstvo uz prosvjede

xi jinping
Foto: Reuters/PIXSELL
29.03.2016.
u 16:03

Prosvjedi pod sloganom "Savjest nije na prodaju" planirani su pokraj zgrade vlade gdje se Xi treba sastati s premijerom Bohuslavom Sobotkom

Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov češki kolega Miloš Zeman danas su u Pragu zaključili strateško partnerstvo koje bi trebalo povećati kineska ulaganja u Češkoj, dok su na ulicama prosvjedovali aktivisti za ljudska prava.

Danas poslijepodne trebaju se održati barem dva prosvjedna skupa protiv kineskog predsjednika i Zemanove politike koju Česi ocjenjuju odveć sklonom pekinškom režimu.

Prosvjedi pod sloganom "Savjest nije na prodaju" planirani su pokraj zgrade vlade gdje se Xi treba sastati s premijerom Bohuslavom Sobotkom. Malo poslije održat će se "miran skup potpore demokraciji i ljudskim pravima u Češkoj, Kini, na Tibetu i na Tajvanu".

"Htio bih da Češka bude vrata na koja će Kina ući u Europsku uniju i mirna luka u koju će se kineski brodovi vraćati nakon oluja kako bi pronašli prijateljsko utočište", rekao je Zeman.

Po njegovim riječima, kineska ulaganja u zemlji dosegnut će ove godine 3,5 milijarda eura.

Xi se pak zauzeo za "pragmatičnu suradnju" Pekinga i Praga i za "jačanje međusobnih veza".

U prigodi posjeta raspoređen je velik broj pripadnika sigurnosnih snaga. Praški dvorac, sjedište predsjednikova ureda, i okolne ulice zatvoreni su za građane.

Čelnici desne oporbene stranke TOP 09 izvjesili su u utorak dvije tibetske zastave na prozore svojih ureda u donjem domu parlamenta.

"I treba prosvjedovati protiv diktatora koji naređuje izvršenje smrtne kazne, tlači manjine te uvodi kult svoje ličnosti i tešku cenzuru", ocijenio je bivši češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg.

Potonji je osudio i "dodvoravanje" češkog predsjednika i vlade Pekingu.

Odmah nakon prolaska predsjedničke povorke ispred dvorca, pristaše Zemanove politike prema Kini napali su petnaestak pripadnika pokreta Falun gonga, koji kineske vlasti smatraju "heretičkom sektom".

Desetak mladih prosvjednika privedeno je u ponedjeljak na cesti koja zračnu luku povezuje sa središtem Praga dok su pokušavali skinuti kineske zastave i izvjesiti tibetske, zbog čega su se potukli sa Zemanovim pristašama.

Uoči Xijeva posjeta, pedesetak kineskih zastava izvješenih na ulicama umrljano je crnom bojom.

>> Xi Jinping se oporavlja od lakšeg srčanog udara

Komentara 10

Avatar superhik74
superhik74
17:42 29.03.2016.

Sorosevi placeni protestiraju da bi nakon toga mogli pokupiti svoje honorare. Mozes se misliti sto Cehe stvarno zanimaju izmisljena "ljudska prava" jer da je to njihov problem bili bi non-stop ispred Britanske I Americke ambasade zbog Assange-a, Snowden-a, Manning-a, Guantanamo bay mucilista itd. itd. Kina nezadrzivo napreduje I to je najveci problem pljackasa s Wall Streeta koji vise ne znaju sto ce osim tiskanja hrpe papira bez pokrica koje oni nazivaju novcem. Glavni problem je sto ce uskoro Kina pokrenuti tzv. "zlatni Yuan" odnosno Yuan s pokricem u zlatu I Ponzijeva shema petrodolara ce tada jos vise biti ogoljena kao u Carevom novom ruhu.

SL
sladjanabjelicic
19:21 29.03.2016.

"Dodvoravanje" Zapadu i USA se ne osuduje , to je uzajamna saradnja na ravnopravnim osnovama (ha,ha,..). Ma ovog Zemana odlikovati na kvadrat , jer usred potpune USA okupacije Evrope on se drznuo da sam m i s l i ii i o d l u c u j e sto je za oromnu vecinu njegovih kolega nezamislivo ( cast Orbanu).

DU
Deleted user
17:16 29.03.2016.

Što se ovi Česi bune lokalna grupa paradnih golubova u organizaciji zapada. Što ne znaju da je Kini odavno zatvoren zapad za ekspanziju. Jedino što zapadu nije uspjelo zatvoriti Afriku za Kinu tamo ima čak milijun kineza koji svi do jednoga osiguravaju da im matična država ima siguran dotok resursa iz afričkih zemlja. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije