Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
island

WikiLeaks na sudu pobijedio partnera MasterCarda i Vise

Julian Assange (1)
Press Association/PIXSELL
25.04.2013.
u 07:58

Islandski vrhovni sud je upozorio Valitor, tamošnjeg partnera MasterCarda i Vise da će ih kazniti sa 800.000 islandskih kruna kazne po danu, ako ne otvore pristup donacijama WikiLeaksa u sljedećih 15 dana

WikiLeaks je objavio u srijedu da je osigurao pobjedu na vrhovnom sudu na Islandu u slučaju protiv financijske blokade koju su nametnule Visa i MasterCard na donacije toj stranici, javljaju svjetski mediji.

Visa i MasterCard bile su među nekoliko glavnih financijskih tvrtki iz Amerike koje su ''napustile'' Wikileaks nakon njihove odluke da objave tajne informacije State Departmenta.

Islandski vrhovni sud potvrdio je odluku nižeg suda da je tvrtka Valitor ilegalno prekinula ugovor s tvrtkom DataCell, WikiLeaksovim procesorom za plaćanja. Sud je također  upozorio Valitor, inače tamošnjeg partnera MasterCarda i Vise, da će ih kazniti sa 800.000 islandskih kruna kazne po danu, ako ne otvore pristup donacijama WikiLeaksa u sljedećih 15 dana, izvijestio je WikiLeaks. Dodao je da će odluka suda pomoći u sličnim pravnim slučajevima.

Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje traži azil, nazvao je odluku pobjedom za slobodu govora.

- Zahvaljujemo ljudima s Islanda jer su pokazali da neće dopustiti da ih moćne tvrtke za financijske usluge koje podupire Washington poput Vise zlostavljaju, kazao je Assange u izjavi.

>> WikiLeaks objavio 1,7 milijuna američkih diplomatskih depeša

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije