Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveći gubitnik popisa u Hrvatskoj

Vukovarsko - srijemska županija osigurala 3,5 milijuna kuna za svoje demografske mjere

Da li je Vukovar Grad heroj na rasprodaji!?
Emica Elvedji/PIXSELL
10.02.2022.
u 13:12

Župan Damir Dekanić rekao je kako Županija ne može stvoriti radna mjesta osnivanjem poduzeća ali da može sufinanciranjem određenih programa, edukacijama i pomaganjem malim poduzetnicima.

Vukovarsko – srijemska županija je prema prvim rezultatima popisa stanovništva s manjom od gotovo 20 posto stanovništva u odnosu na 2011. godinu najveći gubitnik popisa u Hrvatskoj. Slijedom toga na svim razinama vlasti razmišlja se što i kako napraviti da se demografska situacija popravi.

Tako je na današnjoj sjednici Županijske skupštine predstavljen Prijedlog programa demografskih mjera, što prvi takav program u Vukovarsko – srijemskoj županiji, za što će biti osigurano 3,5 milijuna kuna podijeljenih na četiri djela. Prva demografska mjera je financiranje kupnje kuće ili stana za mlade obitelji, druga se odnosi na sufinanciranje prehrane djece u osnovnim školama, treća uključuje pomoć obiteljima s četvero i više djece za koju je odobren iznos od milijun i 700 tisuća kuna, a četvrta mjera je prijevoz redovitih studenata.

- Svjesni smo činjenice da su najbolje demografske mjere radna mjesta, a ove koje mi dajemo samo su pomoć mladima i mladim obiteljima. Kada govorimo iznosu to je gotovo 6 posto od izvornog proračuna i možemo reći kako je još uvijek nedostatan. Međutim, vjerujem kako će ove mjere polučiti uspjeh – rekao je vd. pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Mario Meštrović.

Na istu temu govorio je i župan Damir Dekanić koji je rekao kako Županija ne može stvoriti radna mjesta osnivanjem poduzeća ali da može sufinanciranjem određenih programa, edukacijama i pomaganjem malim poduzetnicima.

- Sadašnje demografske mjere neće nam donijeti tako brz i dobar rezultat. Mi imamo proračun kakav imamo i u okviru njega dajemo najviše moguće, a da ne ugrozimo opstojnost županije. Naravno da prema Vladi i ministarstvima idemo s nizom prijedloga i mjera jer uistinu je situacija kod nas dramatična. Županija će vrlo skoro otvoriti i ured za gospodarstvo koji će za cilj imati na jednom mjestu detektirati sve probleme poduzetnika te rješavati ih na brži i efikasniji način – rekao je Dekanić. 

Komentara 3

DU
Deleted user
13:53 10.02.2022.

najvise stanovnika se iselio iz zagreba preko 50 000.....itd

DU
Deleted user
13:37 10.02.2022.

Kako je to moguće da u Vukovaru nitko ne želi živjeti a svim političarima su usta puna Vukovara. Ja mislim da se u Vukovaru odlično živi ali da građani lažu da im je loše, jer političari govore kako Vukovar raste i razvija se, a onaj tko spomene demografski slom zapravo mrzi Vukovar i želi mu loše i to već godinama slušamo dok narod u panici bježi!

DU
Deleted user
13:38 10.02.2022.

Da li se sjećate Borovo, Vutex, Vupik... Ne znam da li još na tržištu postoji vino golubica? U mom podrumu je ostalo još nekoliko boca iz onih starih vremena, a neke sam podjelio Vukovarcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije