Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revitalizacija

Vukovarska barokna cjelina vraća svoj prepoznatljiv sjaj

obnova
10.09.2010.
u 15:54

Obnovu barokne jezgre obilježili su i brojni problemi poput urušavanja teško oštećenih starih zgrada, građevinskog otpada, visokog korova, sumnje u postojanje minsko-eksplozivnih sredstava pa do neriješenih imovinsko-pravnih odnosa

Punih 19 godina od rušenja i uništavanja cijeloga grada tijekom Domovinskoga rata, započeli su pripremni radovi za obnovu povijesnih objekata u baroknoj jezgri Vukovara.

Zahtjevan posao

Kroz taj posao, koji je dio projekta istraživanja, obnove i revitalizacije kulturne baštine Ilok - Vukovar - Vučedol, vukovarska povijesna jezgra ponovno će dobiti stari i prepoznatljivi izgled kojim su se ponosile generacije Vukovaraca.
– Projektom istraživanja, obnove i revitalizacije kulturne baštine obuhvaćeno je 12 kuća, predviđenih za obnovu do visoke rohbau razine koja podrazumijeva konstruktivnu sanaciju zgrade i obnovu pročelja. Hrvatski restauratorski zavod je prethodno proveo sveobuhvatna arhivska, povijesna i konzervatorsko-restauratorska istraživanja, te su izrađeni odgovarajući elaborati kako bi kuće bilo moguće rekonstruirati u povijesnim gabaritima – objašnjava Zdenka Predrijevac, pročelnica Konzervatorskog odjela u Vukovaru. Tijekom proteklih godina obnove, dodaje ona, završena je obnova zgrade Zlatna dolina, Rezidencije Paunović kao i prva faza obnove pročelja na zgradi u Tuđmanovoj 8. Sada su ostala još dva objekta i to kuća Paunović, za koju se ponovno radi projektna dokumentacije i gdje se početak radova očekuje na jesen, te kuća Častek, za koju vlasnik nije pristao na obnovu pročelja.

Vidljive ratne rane

Obnovu barokne jezgre obilježili su i brojni problemi poput urušavanja teško oštećenih starih zgrada, građevinskog otpada, visokog korova, sumnje u postojanje minsko eksplozivnih sredstava pa do neriješenih imovinsko pravnih odnosa. Za obnovu barokne jezgre Vukovara potrebno je 40 milijuna kuna, dok je cijeli projekt, koji podrazumijeva i obnovu kompleksa dvoraca Eltz i Odesalchi, tvrđavskog platoa i zidina i Franjevačkog samostana i Žitnice u Iloku, vrijedan 275 milijuna kuna. Sredstva su osigurana kroz zajam Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu 170 milijuna kuna, dok je ostatak pokriven iz državnog proračuna.

Prema najavama iz Vlade još početkom godine, u Vukovaru bi do konca 2010. trebala biti završena i obnova stambenoga fonda, no u teško stradalom gradu i dalje postoji niz objekata javne namjene na kojima obnova nije započela tako da će ratne rane biti vidljive još godinama. Tako su na popisu neobnovljenih objekata javne namjene Radnički dom u Vukovaru i Borovu naselju, bazen, Vučedol, kino, osnovna škola Nikole Andrića, srednja Tehnička škola Nikole Tesle, Ekonomska škola, zgrada Name i brojne druge. Neobnovljeno je, nažalost, i središte grada.

Ključne riječi

Komentara 1

ŽI
žico
13:13 13.09.2010.

kako da u vinogradskoj ulici nije bilo ni9kakvih pretnji i minsko eksplozivnih sredstava ,a ta ulica je bila na prvoj liniji bojišnice? Ta ulica je bila u prioritetu za izgradnju kanalizacije i asfalta jer Je gradonačelnik u toj ulici kupio placeve !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije