Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAD HEROJ

Vukovar ima tešku prošlost, ali postat će pravi studentski grad

Vukovar
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
18.11.2019.
u 09:00

Vukovar je grad koji svakako ima tešku prošlost, ali i grad koji ima budućnost. Dokaz tome su i rezultati vukovarskog Veleučilišta koje je ove godine zabilježilo rekordne upisne brojke u prve godine stručnih studija.

Dan prije središnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara članovi udruge Vukovarske majke i Saveza udruga zatočenih i nestalih godina i ove godine organizirali su da njihovi članovi polože ruže na svaki od grobova na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Ljepši nego ikad prije

– Radimo ovo već godinama, naime primijetili smo da na nekima od grobova nema ruža ni cvijeća jer nemaju živih članova obitelji ili im obitelji žive daleko. Želimo da nitko od poginulih ne ostane bez cvijeća jer toliko možemo – rekla je predsjednica Saveza Ljilja Alvir. Dodala je kako članovi obitelji ubijenih i nestalih i danas, 28 godina poslije, vape za istinom kako bi doznali gdje se nalaze tijela nestalih branitelja i civila, ali i da krivci za sve zločine odgovaraju pred zakonom. Mjesta stradanja u Vukovaru jučer su bila prepuna gostiju iz cijele Hrvatske koji su dolazili položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na ubijene i nestale.

– Ovo je najmanje što možemo učiniti za poginule branitelje i civile. Toliko im barem dugujemo – rekla je zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić. Jučerašnja događanja na Memorijalnom groblju bila su uvod u današnja događanja koja su i središnji dio obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Prije svega to je Kolona sjećanja koja će i ove godine okupiti desetke tisuća građana iz cijele Hrvatske i dijaspore. Kolona će i ove godine krenuti iz dvorišta vukovarske bolnice, a onda se ulicama grada uputiti prema Memorijalnom groblju gdje će biti položeni vijenci pod spomen-obilježja. Po starome običaju gradske vlasti za Kolonu sjećanja nikome ne šalju posebne pozivnice, ali se svakako očekuje dolazak cijeloga državnoga vrha, ministara, saborskih zastupnika, poslovnih ljudi, ali ipak najviše onih “malih” i “običnih” ljudi koji dolaze u Vukovar pokloniti se jednome gradu i njegovim građanima za sve ono što su učinili i preživjeli u jesen 1991. godine. Inače, prvi vukovarski križni put održan je 1998. godine i u njemu je bilo 200-tinjak građana koji su krenuli od bolnice prema Veleprometu. Već sljedeće godine križni put kreće trasom kao i danas, a u njemu je sudjelovalo oko 4000 građana. Taj je broj rastao iz godine u godinu pa se sjećamo kolona i s oko 100.000 građana.

Za razliku od Vukovara nekada, današnji sudionici kolone moći će vidjeti jedan sasvim drugačiji grad koji je, kako i sami Vukovarci kažu, ljepši nego ikada prije. Tragova rata gotovo više i nema tako da će vukovarski gosti danas moći vidjeti uređene ceste, nogostupe, parkirališta, fasade obiteljskih kuća i stambenih zgrada… Za one koji ne znaju, Vukovar ima najmoderniji zatvoreni bazen u Hrvatskoj pa i šire, novi Studentski dom, dvije novoizgrađene stambene zgrade, marinu na Dunavu… Sve to pokazuje da Vukovar nije samo prošlost nego da se razmišlja i radi i za budućnost. Gradski čelnici često ukazuju na podatak o otvorenih 500-tinjak novih radnih mjesta, povratak Hrvatske vojske, sve bolje turističke rezultate, a očekuje se i skori dolazak interventne policije. Ukazuju i na brojne druge projekte koji bi Vukovaru trebali dati jedno sasvim drugačije značenje te donijeti bolju budućnost.

Dogodine studij informatike

– Vukovar je grad koji svakako ima tešku prošlost, ali i grad koji ima budućnost. Dokaz tome su i rezultati vukovarskog Veleučilišta koje je ove godine zabilježilo rekordne upisne brojke u prve godine stručnih studija. U planu nam je i povećati broj studija tako da će od iduće akademske godine početi studij informatike, a u pripremi su još dva studija tako da će Vukovar postati pravi mali studentski grad – rekao je dekan vukovarskog Veleučilišta Željko Sudarić.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
10:30 18.11.2019.

nema budućnost, i točka. u ozračju kakvo vlada gradom 28 godina, ni komarci ne uspijevaju. tko će živ išta ulagati tamo, kad se sve gleda kroz nacionalnu i nacionalističku dioptriju? država je dala sve što je mogla dati, kroz pomoći i povlastice. osim pronevjere, ništa se drugo tamo ne događa. da imate neku paru, dal bi je uložili u to mjesto? ne bi. koga i kako bi zapošljavali, 'naše' ili 'njihove'? vukovarci moraju shvatiti da je svatko sam. rat je završio, gotovo je, nek se okrenu drugim temama. dal je još nekog trebalo osuditi zbog zločina, ne znam, ima li uopće dobrih dokaza. puno toga nije procesuirano, na svim stranama. kad netko veli da vukovarom šetaju slobodno ratni zločinci, valjda ima i neke dokaze za te tvrdnje. ili baljezga jer jednostavno mrzi 'srbe'. ako nema dokaze, neka šuti. a sumnji ima, uvijek ih je bilo i bude ih. i što sad? vukovarci, počnite živjeti sadašnjost. od prošlosti trenutno imate samo financiranje države svih vaših potreba... zamislite da ste državne novce utrošene za silne spomenike ratu utrošili na bolje uvjete za život mladih, svih... vukovar danas znači nešto sumorno, mračno, odbojno. zato jer forsirate tu tešku povijest, i na njoj zasnivate život. a tu ga nema niti će ga ikad biti. zaboravite rat, prošao je. vaši djedovi su prošli nekoliko ratova, u gorim uvjetima, pa nisu tako dugo obilježavali i živjeli tugu.

Avatar Žile
Žile
11:49 18.11.2019.

Nikako ne dozvoliti da nam društvo pređe na mirnodopski kolosjek. Kako ćemo onda muljat narod?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije