Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetska akcija

Vukovar i Vinkovci uključuju se u akciju Sat za planetu Zemlju

vukovar
Marko Lukunić/Pixsell
22.03.2013.
u 12:04

Grad Vukovar će se u akciju uključiti na način da će na sat vremena biti ugašena rasvjeta u središtu grada kao i na svome simbolu Vodotornju.

VUKOVAR – Prema najavama iz gradske uprave i Vukovar će se u subotu uključiti u provođenje akcije Sat za planet Zemlju, a koju već sedam godina po cijelom svijetu organizira Svjetski fond za prirodu.

Grad Vukovar će se u akciju uključiti na način da će na sat vremena biti ugašena rasvjeta u središtu grada kao i na svome simbolu Vodotornju. Početak akcije na simboličan način označiti će gradonačelnik Željko Sabo isključivanjem rasvjete na Trgu Republike Hrvatske u 20.30 sati.

Iz gradske uprave pozvani su svi građani da se pridruže ovoj svjetskoj akciji i da, zajedno sa stotinama milijuna ljudi, ugase svjetla u kućanstvima i tvrtkama od 20.30 sati do 21.30 sati i na taj način pokažu da su svjesni važnosti štednje energije, kao i očuvanja prirode.

I Vinkovci će se po drugi put pridružiti akciji WWF-a Svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode. Uključujući se u ovu planetarnu akciju, u Vinkovcima će na sat vremena, od 20.30 do 21.30 sati biti isključena javna rasvjeta u pješačkoj zoni.

Inicijativa podrazumijeva da kućanstva i tvrtke, svi građani svijeta, taj dan u navedeno vrijeme isključe svijetla na jedan sat s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i ekološkim problemima općenito.

Akcija je pokrenuta u Australiji 2007. kada je više od dva milijuna kućanstava sudjelovalo u „Satu za planet Zemlju“, da bi se idućih godina pridružili i brojni gradovi u svijetu. Prošle godine u akciji je sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta u 152 zemlje sa stotinama milijuna sudionika sa svih kontinenata. Kako sve ne bi ostalo na samo jednom satu, poruka je začetnika ove akcije da se klimatskih promjena i čovjekova utjecaja na zemlju ne sjetimo samo jednoga dana u godini, već tijekom cijele godine.

>>Zmajlović će radnicima komunalca spravljati gablece

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije