Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U lovu na ulagače

Vujnovčeva ENNA grupa se priprema za IPO, bez PPD-a koji se izmješta pod Blue Horizon

Zagreb: Proglašenje najboljeg gospodarstvenika i gospodarskog događaja u 2022.
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
01.06.2023.
u 13:03

Kažu da bi proces izlaska na tržište kapitala mogao trajati pet godina, razmatraju i Zagrebačku burzu te pripremaju ulaganja veća od milijardu eura.

Energia naturalis (ENNA) Pavla Vujnovca priprema IPO, sa svim tvrtkama osim PPD-a koji se izmješta iz ENNA grupe! Cijeli bi proces pripreme i javne ponude dionica na tržištu kapitala, prema njihovoj najavi, mogao trajati pet godina, a razmatraju da to učine na Zagrebačkoj burzi. Najavljuju i ulaganja vrijedna više od milijardu eura.

- Time se nastavlja proces promjene korporativne strukture i diversifikacije poslovanja koju ENNA grupa provodi posljednjih šest godina ulažući u nove poslovne segmente i jačajući divizije čije je poslovanje u cijelosti usklađeno s ciljevima Europske unije u dostizanju niskougljičnog okruženja. Fokus kompanije ostaje isključivo na poslovnim divizijama koje čine obnovljivi izvori energije, transport i logistika te hrana, a u budućnosti će se još jače fokusirati na vrijednosti energetske neovisnosti, održivosti te samodostatnosti u proizvodnji i distribuciji hrane – stoji u priopćenju ENNA grupe.

Lani su, kažu, započeli novo strateško razdoblje koje će obilježiti snažan ulagački ciklus u projekte u segmentu obnovljivih izvora energije, primarno solara i geotermalnih izvora. Nastavljaju i ulaganja u razvoj transporta i logistike kroz željeznički cargo prijevoz i luke, a strateški im je važan projekt Rijeka Gateway za koji ističu da teži postati novi srednjoeuropski logistički hub i najvažniji kontejnerski terminal na Jadranu.

- Rijeka Gateway je zajednički projekt ENNA Logica i APMT-a, tvrtke u sastavu Maersk grupe sa snažnim multiplikativnim učincima na budući rast hrvatskog BDP-a. Podsjećamo da je sama investicija u konačnici vrijedna 480 milijuna eura i da će na budući terminal u riječkoj luci dovesti više od milijun novih kontejnerskih jedinica, što će ostvariti izravni pozitivan učinak i na proračun RH kroz prihode od carina – kažu u ENNA grupi čiji je vlasnik, ironično, zaboravio prijaviti carini ogrlicu vrijednu 3,8 milijuna kuna i za to platio kaznu.

POVEZANI ČLANCI:

Navode kako se ENNA Opskrba u posljednje dvije godine profilirala kao jedan od najznačajnijih trgovaca zelenom električnom energijom i u tom se smjeru namjerava dalje razvijati. Planiraju i razvoj usluge energy managementa i nova značajna partnerstva s renomiranim globalnim kompanijama. Kažu kako će kroz ENNA Fruit jačati podršku domaćim proizvođačima voća i povrća te u idućem razdoblju postići održivost kroz povećanje proizvodnje i kvalitete u segmentu voća i povrća u Hrvatskoj, a hrvatskim proizvođačima omogućiti strukturiran kanal izvoza na strana tržišta. Prvo plinarsko društvo d.o.o. (PPD) izmještaju iz sastava Energia naturalis grupe.

- PPD trenutačno ima razvijeno poslovanje u Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Rumunjskoj te 70 posto svojih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima. Iako tvrtka zadnjih godina bilježi snažan rast prihoda u inozemstvu, oni su značajno uvjetovani volatilnim cijenama plina na globalnim tržištima. Dobit ne prati rast prihoda, a bruto marža ostvarena proteklih godina je stabilna. Nova struktura omogućit će PPD-u održiv rast te širenje poslovanja na postojećim, ali i na novim europskim tržištima.

Sjedište društva ostaje u Vukovaru i odsad će biti u izravnom vlasništvu tvrtke g. Vujnovca pod nazivom Blue Horizon, također sa sjedištem u Vukovaru – najavljuju. S takvom novom strukturom očekuju značajan interes tržišta kapitala za IPO. O planovima vezanim za Vujnovčeve osobne udjele u vlasništvu Fortenove u priopćenju se ne govori.

>>VIDEO Peternel kritizirao gradske vlasti i kosio travu ispred zagrebačkog Holdinga

Komentara 4

PA
pavlov
15:35 01.06.2023.

Kad će Pave da osnuje preduzeće Karašica Republjik d.o.o.?????

PA
pavlov
15:11 01.06.2023.

Valpovački Rom, najjači bizmismen u Horvatska.... Veliki hrvati Škorići, Vujnovci, Balozi, Čamagajevci itd.... Teekla voda Karašica, od Valpova do Našica.... Powered by Lepi Cane, predcednik kućnog saveta!!!

DU
Deleted user
13:44 01.06.2023.

Onima kojima nije bilo dovoljno pelješenje na Pevecu, Petrokemiji ili Dalekovodu evo nove prilike. Vjerojatno će mirovinske fondove političkim reketom uvaliti u ovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije