Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠE REAGIRAO

Vučića zasmetalo pitanje slovenskog novinara: Vidi se zašto EU nije popularna

Beograd: Izjave za medije Aleksandra Vučića i predsjednice Republike Slovenije, Nataže Pirc Musar
Foto: Amir Hamzagic/ATA Images/PIXSELL
1/4
15.06.2023.
u 18:57

"Kod nas je, naravno, sloboda medija takva da bi svakoga dana trebao odgovarati jesam li Hitler ili Musolini. Vama ne želim taj stupanj sloboda“, rekao je Vučić

Sadašnji dobri odnosi Srbije i Slovenije mogu biti još bolji, a ekonomski još uspješniji, izjavili su u četvrtak šefovi dviju država, no kada je posrijedi sloboda medija pokazale su se goleme razlike u stajalištima čelnika jedne članice EU-a i lidera balkanske države koja želi pristupiti Uniji.

Vučić je u četvrtak ugostio predsjednicu Slovenije Natašu Pirc Musar, a slovenski novinar ga je na konferenciji za novinare upitao o masovnim građanskim prosvjedima "Srbija protiv nasilja" koji su izbili nakon dvije masovne pucnjave početkom svibnja. Odgovor Vučića bio je ironičan, kao što često odgovara domaćim novinarima. "Kroz dio tih pitanja vidi se kako i zbog čega Europska unija nema toliku popularnost", rekao je Vučić. 

"Ponekad zbog vaše prevelike dobre volje ljudi se osjete poniženima, jer vide kako biste se htjeli miješati u stvari u koje nikada nikome ne biste dopustili da se miješa kada su vaše zemlje u pitanju", dodao je.

GALERIJA Slovenska predsjednica u posjetu Vučiću

Beograd: Izjave za medije Aleksandra Vučića i predsjednice Republike Slovenije, Nataže Pirc Musar
1/9

Obraćajući se izravno novinaru, dodao je kako Srbija, za razliku od zemalja EU-a, nema praksu da "ubije Boga u demonstrantima". "Mi se trudimo da preuzmemo vaše najbolje demokratske tekovine, jedino što još nismo preuzeli je da ubijemo Boga u demonstrantima. Mi to ne nećemo raditi, izbjegavat ćemo do posljednjeg trenutka", nastavio je Vučić.

Na to je reagirala Pirc Musar, istaknuvši da su demonstracije u svakoj državi legitiman čin i dio demokracije, a da izvještavanje novinara o tome predstavlja slobodu izražavanja. "Dio demokracije je i sloboda medija, i na tome također treba raditi, a dio toga su i prosvjedi", rekla je slovenska predsjednica, navodeći da se prosvjeduje i u njezinoj zemlji.

VEZANI ČLANCI:

"Nadam se da novinaru niste previše zamjerili na pitanju", rekla je Pirc Musar, na što je Vučić replicirao tako da je zahvalio novinaru "što je postavio takvo pitanje". "Kod nas je, naravno, sloboda medija takva da bi svakoga dana trebao odgovarati jesam li Hitler ili Musolini. Vama ne želim taj stupanj sloboda“, rekao je Vučić.

Predsjednica Slovenije je izjavila da njezina zemlja vidi Zapadni Balkan europskim prostorom i da će se zalagati za proširenje, jer se zemlje regije trebaju pridružiti Uniji.

U pogledu aktualnih napetosti na Kosovu, rekla je da su za smirivanje situacije "potrebne obje strane", dodajući da kosovske vlasti moraju odraditi svoj dio posla. Ukazavši na značaj odnosa Beograda i Prištine za cijelu regiju, rekla je kako će to pokazati koliko su svi, uključujući Bruxelles, "zajedno zreli" da se situacija smiri.

Komentara 14

DU
Deleted user
19:20 15.06.2023.

Nažalost svih, i opet se iz naroda javilo dijete i na žalosno ružan način reklo 'car je gol'

FU
Fusnota
19:28 15.06.2023.

Kišobrandjija

LE
lector2corrector
19:18 15.06.2023.

prvorazredna vijest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije