Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavljaju se napetosti na Kosovu

Vučić: Opet nas tjeraju da se branimo barikadama

storyeditor/2022-12-11/PXL_REU_111222_97373111.jpg
12.12.2022.
u 02:00

Kosovska policija navodi da su osobe iz određenih kriminalnih grupa koje su blokirale više cesta na sjeveru zemlje, s različitih lokacija u tri slučaja pucale na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode, na putu prema graničnom prijelazu Brnjak.

Dok se svijet bavi isključivo ukrajinskom krizom, na Kosovu je situacija izuzetno napeta i složena i svakodnevno se komplicira zbog čega mnogi strahuju od mogućeg izbijanja rata jer od mirnih prosvjeda i blokada sada se već koriste šok-bombe i oružje. Srbi sa sjevera Kosova u subotu su blokirali glavne prometnice u tom području prosvjedujući protiv uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, osumnjičenog za napad na prostorije izborne komisije u tom gradu, koji je u studenome napustio dužnost zajedno s drugim etničkim Srbima.

Šok-bombe kod Rudara

Kosovska policija navodi da su osobe iz određenih kriminalnih grupa koje su blokirale više cesta na sjeveru zemlje, s različitih lokacija u tri slučaja pucale na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode, na putu prema graničnom prijelazu Brnjak.

"Policijske jedinice su u samoobrani bile prisiljene odgovoriti vatrenim oružjem na kriminalne grupe, koje su se povukle u nepoznatom pravcu", ističe se u priopćenju. Odmah nakon napada u pomoć su stigli pripadnici specijalnih jedinica Rosu, koji su pod punim naoružanjem u oklopnim vozilima ušli u objekt velike brane na jezeru Gazivode. Osim kosovske policije, šok-bombama su u subotu navečer kod sela Rudara, gdje se nalaze barikade, napadnuti i pripadnici EULEX-a, koji je poručio da su takvi napadi neprihvatljivi i oštro ih osudio te pozvao kosovske institucije da počinitelje napada privedu pravdi.

Američki veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier osudio je napad na pripadnike EULEX-a u blizini barikada u Rudarama kazavši da su neprihvatljivi i da počinitelji moraju odgovarati pred kosovskim pravosuđem.

Napad je osudio i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell kazavši da EU neće tolerirati napade na EULEX.

"EU neće tolerirati napade na EULEX ili upotrebu nasilja te kriminalne radnje na sjeveru. Skupine kosovskih Srba moraju odmah ukloniti barikade. Smirenost se mora vratiti. EULEX će nastaviti koordinirati akcije s kosovskim vlastima i KFOR-om. Svi akteri moraju izbjeći eskalaciju sukoba", napisao je Borrell na Twitteru.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je ono što su cijelo vrijeme znali otkriveno na najluđi mogući način te da je Srbija nakon 23 godine od završetka rata na Kosovu ponovno zaprijetila ratom i povratkom vojnih trupa.

- Srbija ne skriva da se želi vratiti na Kosovo. U biti, da želi nastavak rata. Koji je izgubila kapitulacijom koju je prihvatila u Kumanovu 1999. Srbijansko negiranje države Kosovo je stalna prijetnja. Na sjeveru zemlje mir je i dalje krhak. Prava integracija sjevera nije se dogodila ni nakon proglašenja neovisnosti ni nakon desetljeća dijaloga - rekao je premijer Kurti ističući da Kosovo ne želi sukob i da je za mir i dijalog te da će se Kosovo braniti snagom i odlučnošću bude li ugroženo.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavom na Instagramu poručio je da je njegova poruka Srbima na Kosovu da "nema predaje i neće je biti" te da su "građani Srbije opet prisiljeni svoja prava braniti barikadama". Ponovno je pozvao i na osnivanje zajednice općina sa srpskom većinom.

Izbori odgođeni

"Nema i neće biti predaje, to je odluka Srbije i moja poruka našem narodu na Kosovu i Metohiji, koji je ponovo prisiljen braniti svoje domove na barikadama. Poruka svima ostalima je da formiramo ZSO... Nastavljamo borbu svim pravnim sredstvima za mir, za bolji život i budućnost naše djece. Srbija će pobijediti!", napisao je Vučić na Instagramu.

Srpski politički analitičar i ugledni novinar Jakša Šćekić kazao je za Večernji list kako je uvjeren da nema velikih šansi za neki ozbiljan sukob jer Beograd i Priština točno znaju koju crtu ne smiju prijeći.

- Evo, Priština je odgodila izbore na sjeveru, a Vučić opet koristi kosovsku kartu za odvlačenje pažnje od golemog porasta troškova života u Srbiji. Bez obzira na povećanje mirovina i plaća u javnom sektoru, cijene skaču, a inflacija sve više ubrzava bez obzira na vladine programe. Drugo, Vučić mora prikriti činjenicu da je potpisao deklaraciju u Tirani kojom se osuđuje Rusija, a jednim dijelom je rekao da je Srbija spriječila nekoliko reeksporta u Rusiju. Također, polako se usklađuje vizni režim s EU, a Srbija je davala bezvizni režim državama koje su povlačile priznanje Kosova - kazao je Šćekić ističući da Vučić ima sve manji manevarski prostor. U međuvremenu, kosovska predsjednica Vojsa Osmani odgodila je do travnja izbore u većinskim srpskim područjima na sjeveru Kosova. 

Ključne riječi

Komentara 6

V0
Vlaskoulicanec3.0
08:56 12.12.2022.

Barikadama se ne brani nego blokira... E moji komšije, ništa niste naučili iz povijesti!

FU
Fusnota
08:19 12.12.2022.

Koja propaganda. Opet ih tjeraju. 90 Hrvati 92 Bošnjaci 98 Albanci 22 opet Albanci Crna rupa Evrope. Ostavljeni na cjedilu.

ZD
zdenkoj
05:36 12.12.2022.

Opet su stbi jadni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije