Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU TO OČEKIVALI

Vrijeđali policiju na Facebooku pa dobili novčane kazne

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
19.06.2019.
u 16:05

Ono što je slijedilo je prekršajni nalog i kazna od 700 kn zbog vrijeđanja i omalovažavanja policije, iako je Golemović istaknuo da 'nije nikog osobno uvrijedio niti mislio zlo određenoj osobi'.

Ivica i Ivan iz Slavonskog Broda malo su se previše opustili na Facebooku. Komentirali su članak o “uličnoj redukciji” i zapljeni droge očito na neprimjeren i uvredljiv način pa im je za mjesec dana policija pokucala na vrata.

Ivica Golemović neugodno se iznenadio kad mu se policijski auto parkirao ispred kuće. Policajac mu je pokazao isprintani papir na kojem je bio njegov komentar i rekao mu je da mora otići u postaju.

- Ja sam odmah otišao i tamo su me dvojica policajaca ispitala. Nisam dugo bio u postaji, dulje sam čekao da me prime. Pitali su me zašto sam to napisao, kazali su mi da moraju napraviti izjavu i da navedem neki razlog zbog napisanog komentara. Izjasnio sam se zašto sam to napisao i pitao što slijedi - ispričao je za ebrod Ivica Golemović. Ono što je slijedilo je prekršajni nalog i kazna od 700 kn zbog vrijeđanja i omalovažavanja policije, iako je Golemović istaknuo da 'nije nikog osobno uvrijedio niti mislio zlo određenoj osobi'.

Ivan je pak kažnjen s 400 kuna, a na novinarski upit na osnovu čega policija kažnjava građane ebrodu došao je sljedeći odgovor:

“Policija kao ovlašteni tužitelj temeljem članka 160. Prekršajnog zakona (NN 39/13), može pokrenuti prekršajni postupak protiv osoba koje ih vrijeđaju ili omalovažavaju, odnosno postupanje i rad prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe. Nema razlike između vrijeđanja ili omalovažavanja za vrijeme postupanja policije ili vrijeđanja i omalovažavanja naknadno neprimjerenim komentarima na društvenim mrežama. Nakon utvrđivanja podataka osobe, policija podnosi optužni prijedlog Općinskom sudu zbog počinjenog prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Predviđena kazna za navedeni prekršaj je od 200 do 750 kuna ili kazna zatvora do 30 dana”, piše u dopisu koji je poslao službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske Krešimir Simić.

Komentara 7

SC
Santo_CavernicoIo
16:30 19.06.2019.

Ovo vam se, dragi moji, zove "verbalni delikt", a floskula o njegovom ukidanju bila je jedan od glavnih aduta HDZ-a, kad je trebalo rušiti socijalističku vlast početkom 90-tih (koja je po mom skromnom mišljenju bila bar 10 puta bolja od ovoga što imamo danas, čak i ako ne spominjemo milenijsku pljačku koja je nastupila s "demokracijom")

Avatar gordi
gordi
16:19 19.06.2019.

protivnik sam bilo kakvog vrijeđanja na društvenim mrežama ali ovo je prešlo sve granice.Prate sve portale i to samo zato jel se na fejsu širi istina ,tamo se napiše i pročita ono čega nema ni u jednom mediju jel se jednostavno prešućuje sve što smeta vladajučima....ovo je teški oblik medijske blokade ravan onom za vrijeme omražene jugoslavije

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:11 19.06.2019.

ne kužim kako možeš nekoga uvrijediti istinom ... znam da istina boli ali da vrijeđa to nisam znao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije