Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakopana 89 godina

Vremenska kapsula iz 1922. krije tekstove I. Kozarca?

kapsula
27.06.2011.
u 15:53

Koliko smo izvana vidjeli, u kapsuli je tekst na papiru ili pergamentu i zamijetili smo uzicu koja je vjerojatno dio pečata – kaže Hrvoje Vulić

 Arheolozi su u središtu Vinkovaca, na gradilištu Hrvatskog doma, našli vremensku kapsulu iz 1922.

Tekst zaštićen cilindrom

Stakleni cilindar s tekstom položen je u temelje kada je počela gradnja starog Hrvatskog doma. Za sada još nije poznato što piše na papiru jer je u kapsulu prodrla voda pa prvo valja restaurirati papir. – Prilikom kopanja bager je zahvatio pokrov mramornog sanduka u kojemu smo pronašli stakleni cilindar zabrtvljen katranom, koji je s vremenom ispucao pa je zadnjih 20-ak godina, od kada su uklonjeni ostaci nekadašnjeg Hrvatskog doma uništenog 1991., ulazila voda. Koliko smo izvana vidjeli, u kapsuli je tekst na papiru ili pergamentu i zamijetili smo uzicu koja je vjerojatno dio pečata – kaže Hrvoje Vulić, kustos arheolog i voditelj istraživanja na lokaciji Hrvatskog doma gdje je, na površini od 4000 četvornih metara, najveće arheološko istraživanje u povijesti grada. Ravnatelj Gradskog muzeja Danijel Petković kaže kako kapsulu nisu otvarali kako ne bi načinili još veću štetu jer žele doznati što piše na papiru ili pergamentu.

Čuva se u hladnjaku

– U srijedu ćemo kapsulu, koju sada čuvamo u hladnjaku kako sadržaj ne bi dalje propadao, odnijeti u Zagreb u Hrvatski državni arhiv, gdje postoji laboratorij za restauriranje i konzerviranje papirne građe i ondje će stručnjaci pokušati spasiti dokument kako bi pročitali što na njemu piše. Sada možemo samo pretpostaviti kako je u kapsuli prigodan tekst i potpisi članova odbora za gradnju Hrvatskog doma. Nagađamo, prema nekim indicijama, da bi tu mogao biti tekst Ivana Kozarca – kaže Petković, dodajući da se pripremaju načiniti prigodnu vremensku kapsulu koja će biti položena u temelje novog Hrvatskog doma koji se gradi na mjestu nekadašnjeg.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije