Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETIKA

Katar mogući partner za LNG i opskrbu plinom

katar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
05.12.2013.
u 21:50

Delegacija na Krku kani obići lokaciju na kojoj bi se trebao graditi LNG

Posjet hrvatskog izaslanstva Kataru prije godinu dana očito nije bio uzaludan. Danas je posjet uzvratilo katarsko izaslanstvo, a u Banskim dvorima tom je prigodom potpisan i Memorandum o suglasnosti u području energetske tehnologije između dviju država.

– Danas ćemo imati priliku otići u posjet LNG terminalu te razmotriti sve parametre projekta. Imamo timove koji će onda analizirati sve aspekte projekta – poručio je ministar energetike i industrije Katara Mohammed bin Saleh al-Sad.

Katarsko izaslanstvo u Hrvatskoj boravit će dva dana. Za ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka to je još jedan korak prema onome što Hrvatska želi biti, a to je energetsko čvorište regije.

Put do jeftinije opskrbe

– Prezentirat ćemo im sve ostale strateške hrvatske projekte, poput plana gradnje Jadransko-jonskog plinovoda, nove eksploatacije i istraživanja, razgovarat ćemo o LNG-u, o budućnosti Ine kao strateške energetske kompanije i njenim potencijalima u budućnosti. Razgovarali smo i o energetskoj politici Europe, energetskoj politici regije i budućnosti energetike u regiji. Mislim da smo na dobrom putu da postignemo cilj što jeftinije i što sigurnije opskrbe energentima građana Hrvatske, a posebno industrije – poručio je Vrdoljak.

Iako na prvi pogled izgleda da smo zapravo opet na početku jer se i prije godinu dana spominjala mogućnost ulaganja, ali ne i konkretni planovi, Vrdoljak tvrdi da se zadnjih godinu dana na tome dosta radilo. Izrađena je studija izvodljivosti, a treba, kaže, imati na umu i da je riječ o velikom projektu i da netko mora doći i odlučiti uložiti 600 milijuna eura.

– Nekad se možda odlučivalo mnogo lakše, a sada se rade dubinske analize. No prije godinu dana stav Katara je bio da su spremni opskrbljivati LNG plinom. Takav stav imaju i danas – objasnio je ministar Ivan Vrdoljak.

U igri 600 milijuna eura

Međutim problem koji ostaje je taj da Hrvatska mora pronaći strateškog partnera koji će graditi LNG terminal na Krku. Hrvatska na sebe taj rizik ne može preuzeti. Katar je svakako mogući partner, no sam ministar Al-Sad jasno je poručio da prije odluke trebaju dobro razmotriti sve parametre projekta.

– Preneozbiljno je misliti da se možemo igrati sa 600 milijuna eura hrvatskih građana. Kada nađemo partnere, a evo imamo izaslanstvo Katara ovdje, tada će biti i razgovora o opskrbi. Dobro je što uopće imamo opskrbu. Od toga se kreće – kaže Vrdoljak.

>> Nitko ne želi uložiti u LNG terminal u Omišlju

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar mlijeko
mlijeko
11:18 05.12.2013.

Vrdoljak i ekipa već su toliko dosadni sa tim LNG terminalom. Ovo je 100-ti puta da je netko zainteresiran. Evo i ja sam zainteresiran a znam i to da je zemljište vlasništvo HYPO banke. To očito ne zna Vrdoljak ...., na žalost ...

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
10:55 05.12.2013.

Aha, znači sada ide turistička ekskurzija po Kataru kao prije po Dubaiju.

AN
Antraxxx
11:17 05.12.2013.

Od memoranduma o razumijevanju , pa do konkretnog ugovora dalek je put koji traje godinama... Ovo je manje-više obostrano ovjeren Zapisnik o razmjeni informacija....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije