Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMA NALOGU MINISTRA

Vrban: 'Inspektori ‘češljaju’ upravu suda, a ne slučaj Mamić'

30.03.2021.
u 08:31

Očekuje se i dolazak istražitelja USKOK-a zbog Mamićevih optužbi da su suci primali mito

Pravosudna inspekcija stigla je jučer na Županijski sud u Osijek, a “češljat” će ga, kako su najavili, dva dana. Četiri inspektora u Slavoniju su stigla po nalogu resornog ministra Ivana Malenice. Zadatak im je, službeno rečeno, odraditi inspekcijski nadzor zakonitosti i pravilnog postupanja u radu sudske uprave.

Dakle, trebaju utvrditi postupa li sudska uprava u vođenju tog suda na pravilan i zakonit način.

– To znači da će provjeriti vođenje suda, vođenje upisnika i evidencija te je li sve usklađeno sa zakonom. Pravosudna inspekcija kontrolira zakonitost i pravilnost funkcioniranja sudske uprave. Oni neće provjeravati ništa oko postupka Mamić, to je suđenje, ne spada u sudsku upravu – objasnio je sudac Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku.

Poziv za provjeru i SOA-i

Iako pravosudna inspekcija neće provjeravati teške i ozbiljne optužbe koje posljednjih tjedana na račun sudaca Županijskog suda u Osijeku niže Zdravko Mamić, jer je to nadležnost USKOK-a, može se pretpostaviti da je ministrov potez iniciran upravo tom burom, najvećom ikad u povijesti hrvatskog pravosuđa.

– Ministar pravosuđa ima prava i ovlasti poslati, i redovito šalje, pravosudnu inspekciju na sudove. Kako je nedavno sam iznio, u ovoj je godini već poslana na 15 sudova i svakako da bi i na nas došao red i da se predmet Mamić ne nalazi ovdje – nastavlja Vrban.

VIDEO Zdravko Mamić na konferenciji za medije nakon donesene pravomoćne presude

Jasno je pak da su Mamićevi istupi ubrzali njihov dolazak. Posljednji su put na osječkom sudu, inače, pravosudni inspektori bili prije točno tri godine, konkretno u travnju 2018., a nisu utvrđene (ozbiljnije) nepravilnosti. Istražitelji USKOK-a pak još nisu stigli na osječki sud, iako se i njihov dolazak može očekivati s obzirom na to da se provode izvidi vezani za Mamićeve optužbe da su suci primali mito.

– Odmah nakon što sam vidio da odvjetnici i osuđenik Mamić dovode u pitanje stručnost i poštenje ostalih sudaca, rekao sam da suci koji vode drugi predmet Mamić nemaju u svom životu apsolutno nikakvog doticaja sa Zdravkom Mamićem i to odgovorno tvrdim. A kako bismo to provjerili, odmah sam zatražio od Sigurnosno-obavještajne agencije da napravi provjeru svih sudaca i mene, a posebno i tim više očekujem da će se izvršiti provjera svih navoda koje Zdravko Mamić plasira u medije u odnosu na mene. Ponavljam, doista nemam nikakvog razloga plašiti se, ništa nezakonito nisam radio – ističe sudac Vrban.

Obrana Damira Vrbanovića, koji je uz braću Mamić optužen u oba sudska postupka, zatražila je proteklog tjedna da se drugo, nedavno započeto suđenje makne sa Županijskog suda u Osijeku. Zahtjev su podnijeli Visokom kaznenom sudu, gdje je v. d. predsjednika Ivan Turudić. Visoki kazneni sud zatražio je potom od osječkog suda da im proslijede spise iz drugog postupka, kako bi mogli donijeti odluku.

Dokumentacija je jučer otputovala u Zagreb.

– Visoki kazneni sud sad će odlučiti ima li razloga za delegaciju predmeta s osječkoga na neki drugi sud. Smatram da nema nijednog razloga da se izmjesti mjesna nadležnost sa suda u Osijeku, no ja o tome ne odlučujem – kaže Vrban.

Ne može prognozirati kada će taj sud donijeti odluku, jer nije vezana nikakvim rokom, no vjeruje kako će se to dogoditi uskoro.

Nikad više suci?

Sutra će se znati hoće li suci Zvonko Vekić i Darko Krušlin biti suspendirani. Protiv njih je predsjednik suda Vrban pokrenuo stegovni postupak. Državnom sudbenom vijeću predložio je, kao stegovnu mjeru, da se njih dvojicu razriješi sudačke dužnosti, što bi značilo da nikada više ne bi mogli biti suci.

Predložio je i da ih se udalji od obavljanja sudačke dužnosti, tj. s posla, do donošenja konačne odluke o razrješenju od sudačke dužnosti. Stegovni je postupak pokrenut nakon što je Zdravko Mamić lansirao u javnost fotografije na kojima se vide suci Krušlin i Vekić, a kao dokaz njegova druženja s osječkim sucima. USKOK je jučer izvijestio da žurno i intenzivno nastavlja izvide. 

VIDEO Zdravko Mamić o sucima

– Zbog novih izjava i podataka koje Zdravko Mamić svakodnevno iznosi, potrebno je provoditi dodatne izvide. Ispitan je veći broj građana te je upućeno 13 dodatnih zahtjeva za prikupljanje podataka. Upućena je i još jedna zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć –  izvijestili su.

Ključne riječi

Komentara 19

AN
anton1
08:48 30.03.2021.

Sud i DORH u Osijeku su leglo korupcije. Sa dva suspendirana suca niste ništa riješili!

DU
Deleted user
09:22 30.03.2021.

Vrban misli da mi mislimo da je nevin.

RO
roland
08:45 30.03.2021.

Zamjenik upravitelja Zatvora u Osijeku Ljubo Pribić je podnio ostavku. Znači da čovjek ima osjećaj odgovornosti. No ovi suci se ponašaju kao da su u pravu, a svi znamo da to što su činili baca ogromnu ljagu na sve poštene suce. Dakle, oni ne žele dobro ni sebi, ni kolegama sucima, ni Županijskom sudu u Osijeku, niti pravosuđu, niti Republici Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije