Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRES Otočani se brinu za ovce i budućnost

Vransko jezero pod opsadom divljih svinja

09.02.2009.
u 16:39

Unatoč obećanjima sa svih razina vlasti, creski ovčari i dalje divljim svinjama “otimaju” janjce i ovce, ali ne uspijevaju. Mnogi ostaju bez trećine, neki i bez polovice janjaca, premda zatvaraju bređe ovce u ograđene prostore i dežuraju dok se janje. Dio ovčara, ogorčenih zbog prešutnog podržavanja lovaca, pokušava problem riješiti trovanjem.

Najgore rješenje
- Ne treba kriviti ljude, jer i moja obitelj živi od ovčarstva i znam što znači gubitak svakog janjeta, ali mogla bi se dogoditi katastrofa većih razmjera. Divlje svinje su se proširile cijelim otokom, pa su stigle i do Vranskog jezera iz kojega se pitkom vodom opskrbljuju Cres i Lošinj. O tome nitko ne misli, a kad se koriste otrovi, moglo bi se svašta dogoditi, kaže Đanina Vinketa, čije stado pase u Tramuntani, a divlje svinje su joj već ove zime ubile nekoliko janjaca.

Da se životinje kreću oko Vranskog jezera, potvrdio nam je Kristijan Jurjako, koji radi na jezeru, a i sam je uz cestu vidio jednu. Osim toga, okolno su zemljište svinje u potrazi za hranom razrovale, što je najbolji dokaz njihove prisutnosti. Uostalom, nema nikakve prirodne prepreke da ne stignu i na taj dio Cresa.

- Šanse su da otrovana divlja svinja zatruje vodu u jezeru minimalne, ali u vezi s otrovima, ne smije se ništa prepuštati slučaju. Već se dugo zna da ovčari povremeno truju svinje, ali to je najgore rješenje jer obično stradavaju i ostale životinje, čak je moguće da se otruju i ovce. Sve ovisi o koncentraciji, a dokaza da se ne treba igrati s otrovom ima - na Rabu su se, nakon što su pojeli otrovane lešine, otrovali supovi, kaže dr. Goran Sušić, ravnatelj ekocentra Caput Insulae Beli.

Poduzet će korake
Dio odgovornosti što divlje svinje i dalje divljaju kvarnerskim otocima, uz Ministarsvo poljoprivrede, snosi i Primorsko-goranska županija, koja dodjeljuje koncesije za lovišta, a to znači da bi snosili i dio odgovornosti za posljedice na koje upozoravaju Đ. Vinketa.

- Poduzet ćemo korake, ali bojazan od zatrovanja jezera je prenaglašena. Bilo bi strašno i kada bi uginula divlja svinja plutala površinom vode, kaže pročelnik Županijskog odjela za zdravstvo Ivo Afrić. Slaže se s tim i župan Z. Komadina, a ako je tako, treba uprijeti sve snage da divlje svinje nestanu s otoka. Time bi se ispoštovali i zakoni.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije