Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loša kvaliteta

Votka ubija svakog četvrtog Rusa do 55.

Alkohol
Foto: Pixsell
01.02.2014.
u 08:30

Čak 40 posto radno aktivnih ruskih muškaraca umire od posljedica prekomjernog uživanja u votki vrlo loše kvalitete

Ruski muškarci koji tjedno popiju najmanje litru i pol votke izlažu se 35-postotnom riziku da umru prije 55. godine. To je samo jedan od šokantnih rezultata velike znanstvene studije koja je trajala deset godina i obuhvatila 151 tisuću muškaraca iz tri ruska grada. Drugi šokantan podatak jest da 25 posto Rusa umre do 55. godine života, i to od posljedica prekomjerne konzumacije alkohola, dok u istoj dobnoj skupini u Velikoj Britaniji umre samo sedam posto muškaraca, a u SAD-u tek jedan posto. Kada se dodatno suzi dobna skupina na muškarce u radno aktivnom razdoblju života, izlazi da čak 40 posto njih umire od posljedica opijanja.

Ruska muška populacija sklona prekomjernim količinama votke uglavnom umire od bolesti jetre, posljedica trovanja alkoholom te od ozljeda zadobivenih u tučnjavama i prometnim nesrećama. Sir Richard Peto sa sveučilišta Oxford, koji je ujedno i šef tima koji je proveo ovo istraživanje, kaže da svaki stanovnik Rusije godišnje prosječno popije oko 20 litara votke, dok prosječni Britanac u godini popije manje od tri litre žestokih alkoholnih pića. Drugi je problem to što su Rusi skloni “kampanjskom opijanju”, odnosno konzumaciji golemih količina alkohola u kratkom vremenskom razdoblju. Usto, i kvaliteta alkohola koji piju uglavnom je loša, a najčešće se pije votka iz kućne proizvodnja, pa čak i čisti alkohol, antiseptivi i kolonjska voda. Richard Peto također navodi da previše piju i Ruskinje, no da zasad nema preciznih podataka o tome. Zbog alkohola očekivano trajanje života u Rusiji je 64 godine, a istraživači savjetuju da hitno treba poduzeti mjere kako bi se Ruse iščupalo iz ralja alkohola.

>> Ubija li kapitalizam? Ne kao votka!

Ključne riječi

Komentara 7

AA
aabbcc
11:14 01.02.2014.

Za razliku od cigareta preko 4% promila alkohola u organizmu vam je smrtna doza i zasto to upozorenje ne pise na alkoholu kao na cigaretama ?

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
14:24 03.02.2014.

prosjek života im je 64 godina zbog otrova kojim se truju...a govore kako je zapad truli i dekadentan

Avatar rokoprčina
rokoprčina
08:58 01.02.2014.

Predjednik Srbije Nikolić ,koji je i sam proizvođač rakije ,često putuje u Rusiju.Vjerovatno mu je plan da posle politčke karijere započne bisnis prodaje svoje šljivovice na tlu Rusije.Nije loša ideja jer je srbska šljivovica daleko bolji i zdraviji produkt od ruske ,zatrovane vodke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije