Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donosi max!

Voljeni Tumba: Većinu karijere proveo u pričuvi, a sada je vrhunski trener!

Alen Bokšić, Tomislav Rogić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/6
19.02.2014.
u 16:53

Tomislav Rogić - Tumba (39) omiljeni je trener najboljim hrvatskim “jedinicama” Stipi Pletikosi, Danijelu Subašiću, Antoniju Ježini... Nakon raspada Štimčeva stožera novu je sreću pronašao u Poljudu kod Igora Tudora, gdje je dobio u ruke talentiranog Lovru Kalinića, donosi Max!

Bio je prosinac 2007. godine, Danijel Subašić, tada vratar Zadra, bio je tražena “roba” u našim okvirima. Znalo se da te zime odlazi iz Stanova, bilo je pitanje samo ide li u Dinamo ili Hajduk. Subašić je tada dvojio, novinari su ga opsjedali, a on je na razgovor dovodio i svog nasljednika.

– Ovo je Antonijo Ježina, naš pričuvni vratar, moj veliki prijatelj – predstavljao je Subašić pet godina mlađeg vratara, svog 18-godišnjeg prijatelja.

Znamo kako se priča razvila, Subašić je otišao u Hajduk, postao reprezentativac, pa se s Poljuda preselio u Monaco u kojem se sada bori za naslov prvaka Francuske i na vratima izluđuje nikoga drugog nego velikog Zlatana Ibrahimovića. Ako ne vjerujete i mislite “evo još jednog novinara koji pretjeruje”, malo se potrudite i pronađite skraćeni zapis s nedavnog francuskog derbija Monaco – PSG. A Ježina je branio u Zadru pa je otišao u Istru i u završnici prijelaznog roka potpisao za Dinamo.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Tada je Subašić, razmišljajući hoće li u Hajduk ili Dinamo, izgovorio bitnu rečenicu.

– Najviše će mi nedostajati moj trener Tomislav Rogić Tumba, vrhunski pedagog i stručnjak. Raditi s njim neponovljivo je iskustvo – rekao je Subašić.

Lice s Kalelarge

Ježina i Subašić otišli su svaki svojim putem, a svoj je tražio i Rogić. Ili Tumba. Malo tko ga ko zna kao Tomislava Rogića. Na Kalelargi je uvijek trebalo reći samo Tumba. Marljivo je radio u Zadru, svaki slobodni trenutak odlazio u inozemstvo gledati vratarske treninge, stalno se educirao. I u ljeto 2012. stigao je poziv Igora Štimca da mu se priključi u reprezentaciji, da postane trener vratara. Naravno, dežurni sveznadari Rogićevo su priključenje odmah povezali s prijateljstvom Štimca i Rene Sinovčića. Malo je onih koji su trijezno promislili da je Tumba Rogić stvarno čovjek koji nešto zna i koji može svoje znanje prenijeti na vratare. Dotad priča o zadarskoj školi vratara baš i nije bila nešto poznata. Nema veze što su već iz nje izašli Subašić, Ježina, Gluić, Santini, Livaković...

– Nije me iznenadila ta Štimčeva odluka, nije nimalo pogriješio. Rogić je poznat iz svijeta nogometa kao vesela osoba, uvijek je bio spreman za šalu, ali otkako je počeo trenirati vratare, doživio je nevjerojatan preobražaj. Jedan je od prvih naših trenera vratara koji me posjetio kad sam otišao u inozemstvo, željan je educiranja. Na njegovim se treninzima napreduje, često ide u Italiju, znam da je pratio kako treniraju Buffon i Abbiati, jako je moderan. Mi smo odlični, ali kad izađeš na trening, tu prestaje svako prijateljstvo, nema sentimenta – biranim riječima govorio je o Rogiću naš prvi vratar Stipe Pletikosa.

Završetak reprezentativne priče se zna, Štimčev nasljednik Niko Kovač imao je svoje ljude, svoj stožer, ali Rogićev rad nije ostao nezapažen i ove zime Igor Tudor pozvao ga je u svoj stožer. Naravno, nije nimalo nebitno to što je Tudor radeći u reprezentaciji upoznao Rogićev rad, a preporuku je dao i Stipe Pletikosa. Zanimljivo, Tudor i Rogić bili su cimeri u reprezentativnom stožeru i o nogometu su pričali dan-noć.

Tako je Tumba u 39. godini počeo ubirati plodove rada iz zadarskog rasadnika vratara. Subašić čuda radi u Francuskoj, Ježina je u Dinamu...

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

– Svoj rad mogu okarakterizirati kao objedinjavanje svih hrvatskih vratarskih škola u jednoj, plus nadopuna iz europskih škola. Ali, ništa od svega ne bi bilo da nema kontinuiranog i mukotrpnog rada. Vjerujem da sam uspio prikupiti sve ono najbolje iz splitske, osječke, zagrebačke i riječke vratarske škole. Usto, konstantno se usavršavam uz treninge vratara u jakim europskim ligama – govori nam Rogić.

Sada je u Hajduku dobio “diplomski rad”, mora sve učiniti kako bi Lovre Kalinić bio pravi i našao se na popisu putnika za Svjetsko prvenstvo.

– Rogić je čudo – nedavno nam je u prolazu dobacio Kalinić.

Znamo koliko je Rogiću teško pao odlazak iz reprezentacije, živio je za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu.

– Emotivno sam proživio smjenu stožera. Baš mi nedostaje taj odlazak u Brazil – kaže Rogić.

Ali, kad već nema njega, onda bi na put mogli njegovi učenici. Pletikosa ga obožava, čak se nedavno zakotrljala kombinacija kako bi Rogić mogao u Rostov, Subašić sam sebe naziva “izdankom Rogićeve škole”, a Kalinić je oduševljen njegovim radom. I evo sad Ježine u Dinamu.

– Dok sam ga trenirao, govorio sam da ima vrhunski potencijal. Puno smo nas dvojica posla odradili, više od šest godina zajedno smo brusili njegov talent. I u Zadru je Ježina dobro branio, također i u Istri. Odavno sam govorio da je on vratar za veliku scenu, za jače momčadi – kazao je Rogić.

Učio i Krševana Santinija

Njegov “proizvod” je i Krševan Santini, koji se na našoj sceni afirmirao u Interu iz Zaprešića, a sada odlično brani u ukrajinskoj Zorji.

– Izvrstan je u Ukrajini. Ma, bio je vrlo dobar i u našoj ligi – kaže Rogić.

Ipak, njegov broj jedan je Subašić, koji je od svih Tumbinih učenika napravio najviše.

– Za Subašića se sada i definitivno sa sigurnošću može reći da je u potpunosti stasao u izvrsnog vratara. Francuska mu je liga, u kojoj je odličan, donijela veću dimenziju i osigurala daljnji razvoj i napredak. Jedan je od rijetkih vratara koji ima sve elemente, ima igru nogom, izlazak na centaršut, jedan na jedan, udarac izvana. Sad je kompletan vratar i uspio je dokazati da je reprezentativna klasa – zaključio je Tomislav Rogić Tumba.

Cijelu vratarsku karijeru bio je u Zadru, najčešće pričuva, teško je dolazio do jedinice. Ali, sada, kao trener vratara, polako i sigurno korača prema broju jedan...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije