Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.07.2016. u 15:28

Hoće li mandatar opet biti treći čovjek? Bude li ponovno nestranački, koga će morati slušati, a koga ignorirati?

Svako malo pojavi se vijest da je u nekom inženjerskom laboratoriju stvoren robot moderniji i čovjekolikiji od svih dosad. Robot koji priprema jela u vrhunskom restoranu, robot koji operira, robot koji sklada glazbu što miluje ljudske uši, robot koji podučava djecu u školi... Možda je došlo vrijeme da svijet dobije i prvog robota predsjednika vlade.

I to, zašto ne, u Hrvatskoj, koja se pokazala kao savršen poligon za eksperimente.

Možda ovako na prvu zvuči suludo, no pogledajte samo kakve bi to prednosti donijelo. Ankete pokazuju da će i nakon rujanskih izbora SDP i HDZ morati tražiti partnere za koalicijski grupnjak, osim ako se međusobno ne spare, u što malo tko vjeruje jer bi se posvađali oko toga tko bi bio gore, a tko dolje, odnosno tko bi bio pasivni, a tko aktivni partner. Po svemu sudeći, Božo Petrov i njegov “entourage” morat će odlaziti na audicije za novu herojsku ulogu spasitelja.

Hoće li mandatar opet biti treći čovjek? Bude li ponovno nestranački, koga će morati slušati, a koga ignorirati? To nadigravanje moglo bi se razvlačiti godinama, a sve bi lako mogao razriješiti upravo robot kojeg bi koalicijski partneri jednostavno nafilali programima. Uštekali bi u nj svoje USB memorijske štapiće i pustili da moćno računalo počne obrađivati sve te podatke, analize, ideje i želje, te sam donese odluku temeljenu na logici. Može se ostaviti i jedan utor za natuknice s Pantovčaka.

Obrada sigurno neće trajati mjesec ili više dana kao u slučaju razrješenja šefa SOA-e. Naš će robot-premijer odluku donijeti u roku od nekoliko sekundi. Bit će imun na tapšanje po ramenima i druge vanjske izvanprocesne podražaje, neće ga uspjeti zaplašiti ni brci HSP-ova AS-a Pere Ćorića. Da su hrvatski političari spremni na takav iskorak, pokazuje i izjava šefa HSLS-a Darinka Kosora koji je rekao da treba sve resetirati jer ništa ne funkcionira. Prednost je i to što se robotu može dizajnirati lice po želji, neko koje će biti dopadljivo svim biračima. Mogu se pomiješati dijelovi lica dosadašnjih šefova vlada, pa da svatko pronađe nešto za sebe. Ime? Koje god želite! Hrvatko Horvat? Robika? Ili kombinacija imena bivših. Ivo Milanović? Jadranka Milanović? Možda neko SF ime, Reformator ili Crobot?

Vrijeme je da u politiku dođe netko hladne glave, bez tereta predaka, pun inteligencije, pa makar i umjetne, netko nepotkupljiv, tko zna jezike, pošten i imun na užitke u obliku janjetine, pršuta ili jastoga. Netko kome novac ne treba, ni limuzina, ni osiguranje, a ni partner koji bi ga mogao uvaliti u probleme.

Netko pred kime bi i Angela Merkel ostala paf. Osim toga, građani Hrvatske vole čvrste i snažne lidere, a tu robot sa svojim hardverom nema konkurenciju. Možda je doista vrijeme da nam se dogodi robot jer čovjek koji uđe u politiku, vidjeli smo to previše puta, ionako kao da izgubi ljudskost.

>>Za uspon na stranački tron 'briselskom Plenkoviću' nužna je Brkićeva potpora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije