Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVJEŠTAJ PENTAGONA

Nemaju izgleda protiv Rusije: Interna studija otkrila je svu slabost američkih trupa u Europi

Bugarska, NATO
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
04.09.2017.
u 13:15

Neki od nedostataka SAD-a su protuzračna obrana i preveliko oslanjanje na satelitsku komunikaciju i GPS navigacijske sustave

Sudeći prema jednoj internoj studiji, piše Politico, vojska SAD-a nije spremna za veći okršaj s Rusijom u Europi.

Analizirajući izvještaj Pentagona, ne samo da nisu pripremljene, snage SAD-u nisu ni adekvatno organizirane, a i opremljene su zastarjelom tehnologijom.

To se prije svega odnosi na 173. brigadu pozicioniranu u Italiji, a koja prema planu NATO-a prva prima udarac neprijatelja.

Upravo ta brigada, koja se smatra Bastionom NATO-a, posljednjih je 15-ak godina neprekidno premještana i trenutačno nije operativna. Pod pritiskom ruske vojske pukla bi veoma brzo što bi, napominje Politico, dovelo do posvemašnje katastrofe.

Treba spomenuti i kako je elitna brigada većinu vremena provela u Afganistanu i Iraku, gdje neprijatelj nije raspolagao modernim naoružanjem.

Neki od nedostataka SAD-a su protuzračna obrana i preveliko oslanjanje na satelitsku komunikaciju i GPS navigacijske sustave. To je izravna posljedica rata na Bliskom istoku, gdje druga strana nije imala razvijene zračne jedinice i druge tehnološke sprave. Nedostatak američke vojske je i nedovoljna razvijena tehnološka jedinica koja nadzire hakerske i ine napade putem elektronike, a koju Rusija neprestano razvija. 

Vojska SAD-a je, kad se sve uzme u obzir, laka meta ruske vojske. Kako bi se vratili u utrku naoružanja, bilo bi potrebno razvijati tenkove koji su opremljeni zaštitom od ruskih raketa.

Mnogi smatraju kako je upravo ovaj izvještaj zvono za uzbunu koji u fokus još jednom stavlja Istočnu Europu i napetost s Rusijom. 

Komentara 127

ZA
zagabria1
14:07 04.09.2017.

Opet pišete bedastoće, dajte radije cice i gu*ice, to vam bolje ide

RE
reborn
13:43 04.09.2017.

Ako Amerikanci žele ratovati s Rusima, nek' se idu napucavat oko Beringovog mora. Ovdje (u Europi) bi mnogi mogli stradati od njihovih dječjih igrica.

DO
dopizdilomi
14:17 04.09.2017.

Samo da znate, moj tata ima veći od njihovog tate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije