Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNO KRILO PROTIV POLITIČKOGA

Borba frakcija unutar talibanskog režima: 'Odrekli ste se načela'

Taliban forces stand guard in front of Hamid Karzai International Airport in Kabul
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
04.09.2021.
u 08:57

Kina će biti naš glavni partner i ona predstavlja veliku priliku za nas jer je spremna ulagati sredstva u našu zemlju, naglašavaju talibani

Unatoč najavi da će nakon molitve petkom talibani objaviti formiranje nove vlade Afganistana, do zaključka ovog broja to se nije dogodilo. Naime, nastale su nesuglasice između političkog i vojnog krila unutar pokreta talibana oko smjera kojim bi trebala ići nova vlada.

Za sada je samo sigurno da će na čelu vlade biti trenutačni šef političkog ureda pokreta Mula Abdul Ghani Baradar, a vođa talibana Hibatullah Akhundzada usredotočit će se na vjerska pitanja i upravljanje u okvirima islamskog zakona i šerijata, dok će mula Muhammad Yaqoub, sin pokojnog osnivača pokreta mule Omera, kao i Sher Muhammad Abbas Stanikzai, zauzeti istaknuta mjesta u vladi.

Naime, Sirajuddin Haqqani, zapovjednik vojnog krila talibana i vođa Haqqani mreže, nije zadovoljan ustrojem vlade jer smatra da se ona previše primaknula Zapadu i odrekla svojih osnovnih ideja i načela te doktrine talibanskog pokreta. Sirajuddin Haqqani jedan je od najopasnijih terorista na svijetu koji se oduvijek protivio bilo kakvim pregovorima sa SAD-om i Zapadom koje smatra bogohulnicima koje treba istrijebiti.

Nastavak sukoba u Pandžširu

Haqqani je sin zloglasnog Jalaludina Haqqanija, koji je od 2001. u ratu protiv SAD-a i NATO-ovih snaga. Nakon Jalaludinove smrti 2018., Sirajuddin je preuzeo vodstvo nad Haqqanijevom mrežom, koja djeluje pod vodstvom glavnog talibanskog zapovjednika Mawlawija Hibatullaha Akhundzade. Washington smatra da je mreža Haqqani, koju je osnovao njegov otac, teroristička i jedna od najopasnijih frakcija koje su se borile protiv američkih i snaga NATO-a u posljednja dva desetljeća u Afganistanu.

Mreža Haqqani poznata je po korištenju samoubilačkih napada, a odgovorna je za neke od najnasilnijih napada u Afganistanu posljednjih godina. I dok se čeka na objavu nove vlade Afganistana, talibanske snage i borci odani lokalnom vođi Ahmadu Massoudu nastavili su borbe u dolini Pandžšir, posljednjoj afganistanskoj pokrajini koja pruža otpor talibanima. I jedna i druga strana tvrde da su zadnjih dana nanijele protivnicima velike gubitke. Snage Ahmada Massouda tvrde kako su ubile 450 talibana, a zarobile njih 130. S druge strane talibani tvrde da su osvojili 20% teritorija provincije Pandžšir. Glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid rekao je da su njihovi borci ušli u Pandžšir i da kontroliraju dio teritorija.

“Započeli smo operacije budući da pregovori s lokalnim oružanim skupinama nisu uspjeli”, rekao je Zabiullah Mujahid tvrdeći da su neprijatelju nanijeli velike gubitke. U isto vrijeme glasnogovornik Nacionalne fronte otpora Afganistana, koja okuplja pobunjenike, rekao je da imaju potpunu kontrolu nad svim prijevojima i ulazima i da su odbili pokušaje zauzimanja okruga Šotul na ulazu u dolinu. I dok SAD i Zapad postavljaju uvijete za moguće ublažavanje sankcija, priznavanje talibana i njihove vlade, talibani su u potpunosti usredotočeni na suradnju s Kinom. Glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid kazao je kako će talibani njegovati posebne odnose s Kinom naglasivši koliko cijene kinesku inicijativu Pojas i put koja bi prema njihovom mišljenju trebala oživjeti stari Put svile.

– Kina će biti naš glavni partner i ona predstavlja veliku priliku za nas jer je spremna ulagati sredstva u našu zemlju te podržava napore obnovu Afganistana – rekao je Mujahid naglasivši kako će Kina pomoći talibanima da u potpunosti koriste resurse Afganistana što će omogućiti zemlji put do svjetskog tržišta.

Žene traže veća prava

Kao i s Kinom, talibani imaju dobar odnos i s Rusijom.

– Talibani vide Rusiju kao važnog partnera u regiji i održavat ćemo dobre odnose i s Moskvom – ističe Zabihullah Mujahid.

UN-ova agencija za izbjeglice navodi pak da Afganistanci bježe preko granica Pakistana i Irana posljednjih dana, a neki od njih koji su prešli preko namjeravaju tražiti azil.

Prošlog tjedna UNHCR je objavio da bi do kraja godine iz Afganistana moglo izbjeći do 500.000 osoba.

Humanitarne skupine upozorile su na nadolazeću katastrofu, a gospodarstvo, koje se godinama oslanja na milijune dolara inozemne pomoći, blizu je kraha. Mnogi Afganistanci borili su se da prehrane obitelji tijekom velike suše, prije nego što su talibani preuzeli vlast, a glad bi sada mogla pogoditi milijune ljudi, kažu agencije za pomoć.

U strahu od uvođenja šerijatskih zakona, u glavnom gradu Afganistana Kabulu žene su izašle na ulicu i od talibanskog pokreta traže da buduća vlada zaštiti njihova prava i slobode. Prosvjed je održan na platou ispred predsjedničke palače Afganistana, a prosvjednici su tražili da u buduću vladu budu uključene i žene. “Muškarci i žene imaju jednaka prava“ te “Društvo bez žena je mrtvo društvo“, poruke su koje su prosvjednici ispisali na transparentima.

VIDEO Učenik ispravio Putina na satu povijesti, a ravnatelj ga zbog toga opomenuo!

Komentara 13

KR
Krotila
10:06 04.09.2021.

I ja 🇭🇷 ⚔ 🇭🇷 bio blokiran. Izazivam vas da me opet blokirate vi strani podanici.

LU
Luka_
09:57 04.09.2021.

Talibane ne mogu poraziti žene, žene i matere su glavni ideolozi islama i tako odgajaju svoje sinove i kćeri.

MA
marko303
12:49 04.09.2021.

ako se terorizam nastavi, njih treba izolirat sa zidom. nek se međusobno ubijaju i šire šerijat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije