Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na mukama

Vojnić pod ovrhom - na naplatu stigla potraživanja iz 1998.

'04.05.2012., Karlovac - Nacelnik Vojnica Branko Eremic na konferenciji za medije govorio o teskoj situaciji u opcini. Photo: Dominik Grguric/PIXSELL'
'Dominik Grguric/PIXSELL'
07.05.2012.
u 10:44

Deset radnika tužilo je Općinu zbog navodno pogrešnog obračuna plaća. Četvoricu je 2009. godine namirilo Ministarstvo financija

Općina nije u bankrotu, ali se proteklih mjeseci našla u teškoj situaciji jer je na račun sjelo oko 600.000 kuna ovrhe – objašnjava načelnik Vojnića Branko Eremić (SDP) tešku situaciju.

 Obustavljene isplate

Zbog toga je donio je drastičnu odluku – obustaviti isplate plaća djelatnicima Općine, dječjeg vrtića, vatrogascima, financijske potpore udrugama, smanjiti naknade vijećnicima za polovicu... U međuvremenu je općina došla do novca, pa su svima uredno isplaćene plaće za ožujak i potpore za jedina dva nogometna kluba. No, problemi ostaju.

 – Na naplatu su došla potraživanja radnika koji su 1998. tužili Općinu zbog navodno pogrešnog obračuna plaća, a sudski postupak trajao je 12 godina. Tadašnji načelnik dobro je postupio, ali su zakoni bili prilično nedefinirani – objašnjava Eremić. Riječ je o deset radnika. Četvorica su namirena 2009. i troškove je pokrilo Ministarstvo financija.

 – Zatražio sam da se ‘zatvore’ troškovi i kod ovih šest ovrha koje iznose oko 450.000 kuna jer Općina u proračunu to nije mogla predvidjeti, ali država nije izašla u susret – kaže Eremić. Druga ovrha, teška oko 140.000 kuna, provedena je zbog dugova prema tvrtki koja eksploatira kamen. Općina je koristila taj materijal za lokalne ceste, a dug se do sada prebijao tako da država naplati koncesiju od tvrtke, a ova onda taj novac proslijedi Općini – objašnjava načelnik.

 – Novac ove godine nismo dobili. Tvrtka je otišla u stečaj, a koncesija nije naplaćena – kaže Eremić. Dodaje da još postoji dugoročni problem financiranja iz poreza na dohodak zbog veće neoporezive osnovice.

 – Unatoč svemu tome, Općina treba opstati. Postoji gospodarska osnova, bez obzira na to što je trenutačno u lošem stanju, kao i brojni predviđeni projekti – tvrdi Eremić i dodaje da Vojnić ima stotine tisuća kuna potraživanja, ali da je na poreznoj upravi da to riješi.

 Radna mjesta se gase

 – Najveći je problem nezaposlenost. Keramika Modus više ne zapošljava, kao ni DKD, a i Pilana je smanjila broj radnika, CIAK će otići. Ne znam od čega ćemo onda živjeti – od zraka?! – pita se dopredsjednik Općinskog vijeća Nebojša Andrić (HDZ).

Borba za o(p)stanak općine i rješavanje brojnih nagomilanih problema ostavili su traga i na zdravlju prvog čovjeka općine Vojnić Branka Eremića. Zbog srčanih je problema završio u bolnici, ali srećom nije u životnoj opasnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije