Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička ponuda

Vodu iz srca Ivančice iskoristili za uzgoj kalifornijske pastrve

'Varazdin \\u0096 20. 04. 2010., Prigorec \\u0096 Tomislav Kusteljega uzgajaliste pastrva uredio je u bazenima koji se vodom napajaju iz gorskog potoka Bistrice. PHOTO:  Ljiljana Risek'
'Tezak *10'
25.04.2010.
u 15:35

Mlađ pastrve kupili su prije pet mjeseci, a u svibnju će dosegnuti konzumnih 25 dekagrama. Bude li zarade, obitelj će u Prigorcu izgraditi još bazena

Stotinjak metara ispod mjesta na kojemu iz dubina Ivančice izvire gorski potok Bistrica, Tomislav Kušteljega iz Prigorca, naselja iznad Ivanca, sagradio je uzgajalište kalifornijske pastrve. Iz potoka koji teče niz padinu taj je metalac (bivši itasovac) sustavom cijevi dio kristalno čiste vode usmjerio u protočne bazene s ribom. Svježa voda cirkulira danonoćno; iz prvog bazena posebno uređenim kanalom slijeva se u drugi bazen i pritom prozračuje, a iz drugog bazena nešto niže ponovno otječe u Bistricu. Nema straha od toga da bi potok mogao presušiti jer to se nikad dosad nije dogodilo.

– Želio sam ovaj Bogom dan položaj iskoristiti za uzgoj pastrva, jer voda iz Bistrice na ovom je mjestu sasvim čista i čak se može piti. Vidi se da pastrvi savršeno odgovara. Mlađ pastrve kupio sam u Otočcu prije pet mjeseci. Tada su to bile ribice od jedva nekoliko centimetara, "teške" tek pet grama, a sada im manjka još samo mjesec dana da dosegnu svoju konzumnu težinu. Smatra se da je optimalna 25 dekagrama, jer je onda najukusnija, a i uzgoj do te težine je ekonomski isplativ. Iako se za uzgoj pastrva pročulo, pa ljudi neprestano pitaju kad će početi prodaja, ipak treba još pričekati do kraja svibnja – kaže Tomislav.

Pastrva je neprestano u pokretu, teško se hvata u mrežu u koju je pokušava uhvatiti Tomislavov sin Žarko (20), a za hranom iz vode skače visoko u zrak. Mačak Cifrić, koji se neprestano mota oko bazena, pokušava iskoristiti taj trenutak, no ovoga puta nije uspio omastiti brk.

– Cijelo ovo ulaganje, koje obuhvaća kopanje i gradnju bazena s izolacijom, polaganje sustava dovodnih i odvodnih cijevi i nabavu metalnih zaštitnih mreža za bazene, dosta je skupo. Sreća je što sam većinu građevinskih radova uspio obaviti s članovima obitelji i prijateljima. Ni proizvodnja ribe nije jeftina jer je hrana dosta skupa, a pastrvu hranimo dva do tri puta na dan – ističe Tomislav. Navečer, kaže, bazene zatvara zaštitim mrežama, da ih vjetar ne bi onečistio lišćem i smećem. U poslu pomaže cijela obitelj, uključujući suprugu Đurđicu i 16-godišnju kćer Ivanu.

Uz domaće stanovništvo, najveći interes za kupnju pastrve pokazuju planinari i izletnici koji kroz Prigorec svakog vikenda idu na pohode do vrha Ivančice. Kombinacija je idealna, jer izletnici će usput moći nabaviti svježu pastrvu doslovce iz vode i potom u svježe ispečenoj ribi koji sat poslije uživati na vrhu planine. Kušteljega svojim primjerom pokazuje kako mjesne komparativne prednosti optimalno uklopiti u turističku ponudu.

Pokaže li probna proizvodnja da je uzgoj pastrve isplativ, Tomislav Kušteljega najavljuje gradnju još nekoliko bazena i povećanje proizvodnih kapaciteta. Mjesta za proširenje uz Bistricu ima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije