Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos u Turskoj

Vodi li Erdogan zemlju u razdoblje sukoba i razdora?

Turska talačka kriza
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
02.04.2015.
u 14:22

Erdogan je dobio i proračun iz kojega može trošiti bez ikakve kontrole

Prvo je cijela Turska u utorak ujutro ostala bez struje. Golemi Istanbul, peti grad po veličini na svijetu, ostao je potpuno paraliziran. Premijer nije isključio da je riječ o cyberterorizmu Nešto kasnije, dvojica pripadnika vojnog krila marksističko-lenjinističke Revolucionarne narodne stranke oslobođenja upali su u palaču pravde u Istanbulu i za taoca uzimaju tužitelja Mehmeta Selima Kiraza, koji je bio zadužen za istragu vezanu za smrt dječaka Berkina Elvana na prosvjedima na Taksimu. Pripadnici snaga sigurnosti upali su u tužiteljev ured, ubili dvojicu otmičara te ranili tužitelja koji je poslije umro u bolnici. U vrijeme njegova ispraćaja jučer ujutro u područni ured vladajuće Stranke pravde i razvoja upala su dvojica naoružanih ljudi.

Novi val napada

Iz ureda su izbacili službenike, a kroz razbijeni prozor progurali su tursku zastavu na kojoj je motiv sablje. Snage sigurnosti blokirale su ulicu i ubrzo su razriješili krizu uhitivši jednoga od napadača. U međuvremenu se doznalo i da je policija u Antalyi uhitila najmanje 19 pripadnika Revolucionarne narodne stranke oslobođenja. Nije poznato jesu li uhićenja vezana uz talačku krizu, no zna se da je stranka, koja je u Turskoj zabranjena, a u EU stavljena na popis terorističkih skupina, najavila novi val napada i da je Erdogana stavila na popis svojih najvećih neprijatelja.

Sve je ovo više nego očit znak da se napetosti na turskoj političkoj sceni zaoštravaju i da je sve više onih koji predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana optužuju za slamanje demokracije i uvođenje apsolutističke vladavine u kojoj on ima sve ovlasti za vođenje države. Mnogi ga optužuju da je, poput Vladimira Putina, ojačao predsjedničke ovlasti i, nakon što se više nije mogao kandidirati za premijera, postao je predsjednik. U Turskoj, a osobito u EU, u posljednje vrijeme vlada zbunjenost zato što nikome nije jasno tko je glavni – premijer ili predsjednik?

Štoviše, sve je više razmirica između predsjednika i vlade, a najžešće su one vezana za gospodarsku politiku te za nadzor nad obavještajnim službama. Erdogan je također progovorio protiv značajnog antikorupcijskog zakona koji je, nakon popriličnog pritiska, premijer Ahmet Davutoglu bio prisiljen povući iz parlamentarne procedure. Kemal Kiliçdaroğlu, lider oporbene sekularne Republikanske narodne stranke, kaže da su se unutar vladajuće stranke počeli pojavljivati razdori koji bi u idućem periodu mogli postati još vidljiviji.

Prije nekoliko dana parlament je izglasao paket zakona među kojima je najkontroverzniji onaj kojim se predsjedniku dodjeljuje poseban proračun, koji ne može biti veći od državnog proračuna, a iz kojeg predsjednik može trošiti po vlastitom nahođenju, za potrebe “viših interesa države”.

Dokidanje sloboda

Nikakva odobrenja za trošenje ne treba, a jedino na što ne može trošiti – privatne su potrebe. Oporba se tome zakonu protivila navodeći kako Erdogan tim novcem pod svoju kontrolu staviti nacionalnu obavještajnu agenciju! Kada se svemu ovome pridoda i činjenica da predsjednik polako, ali relativno uspješno slama slobodu tiska i slobodu korištenja interneta, postaje jasno da Turska vrlo vjerojatno ulazi u novo razdoblje u kojem će ekstremne političke grupacije poput one koja je otela tužitelja, ući u period povećane aktivnosti, sličan onome u ranim osamdesetim godinama koji je duboko podijelio Tursku.

>> Kaos u Istanbulu! Muškarac ranjen, žena s bombom ubijena u napadu na sjedište policije

Ključne riječi

Komentara 4

BO
borac2525
14:56 02.04.2015.

Velika je vjerojatnost da dva povjesna neprijatelja, Rusija i Turska, nastupe zajedno na sceni kontra zapada. Erdogan, bas kao i Putin ima bezrezervnu podrsku naroda i bas kao i Rusija svoje imerijalisticke težnje nemoze ostvariti unutar EU.

Avatar navijač
navijač
15:24 02.04.2015.

Ovakve divne simbole sa fotografije možemo još vidjeti samo u" anti" fašističkoj ligi Hrvatske i na josipovićevim "lijepim kapama"

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:25 02.04.2015.

He, he, he...neposlusan je prema gazdama iz Izraela i Wall Streeta pa mu treba organizirati "obojenu revoluciju" po vec vidjenom scenariju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije