Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bih pokazala zube islamistima

Vođa vehabija Bilal Bosnić dobio sedam godina robije

Foto: Dejan Moconja, SIPA
06.11.2015.
u 09:25

Dokazalo se da nije riječ o vjeri već o javnom poticanju na terorizam

Vođa selefija u BiH Husein Bilal Bosnić jučer je u Sarajevu na Odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine osuđen na sedam godina zatvora.

Prema obrazloženju sutkinje Amele Huskić, proglašen je krivim za počinjenje krivičnog djela u razdoblju od 2013. i 2014. godine u kojem je kao pripadnik tzv. selefijske zajednice, organizirane na području BiH izvan službenih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, javno poticao na terorističke aktivnosti i vrbovao ljude radi terorističkih aktivnosti te organizirao terorističke grupe i širio islamski radikalizam u BiH i regiji te je regrutirao vojnike za borbu za kalifat u Siriji i Iraku.

Vještak tužiteljstva BiH u procesu protiv Bosnića, politolog i stručnjak za terorizam Vlado Azinović smatra da presuda u slučaju Bilala Bosnića sankcionira kaznena djela koja su mu stavljena na teret, ali isto tako i šalje poruku prema više ciljanih skupina.

BiH ima instrumente

– Domaćoj javnosti i međunarodnim čimbenicima koji sa zabrinutošću prate radikalizaciju i vrbovanje građana BiH za odlazak na strana ratišta time se pokazuje da država raspolaže djelotvornim instrumentima i mehanizmima za represiju i sankcioniranje takvih pojava i s njima povezanih osoba. Također, onima koji i sami razmišljaju o tome da se pridruže radikalnim skupinama koje djeluju u BiH ili da krenu na daleka ratišta ova presuda može poslužiti kao upozorenje i poticaj za razmišljanje i odvraćanje od takvih nakana – komentirao je za Večernji list Vlado Azinović, naglasivši kako je vrlo važno što je Tužiteljstvo BiH u ovom slučaju uspjelo dokazati kazneno djelo javnog poticanja na terorističke aktivnosti i što Sud BiH nije uvažio argumente obrane po kojima se Bilalu Bosniću sudilo zbog njegovih vjerskih uvjerenja i slobode govora.

– Tužiteljstvo je kroz svjedočenja i dokazni materijal uspjelo pokazati kako je Bilal Bosnić u svojim propovijedima, od kojih su mnoge dostupne na društvenim mrežama, poticao, ohrabrivao i navodio ljude, mahom mlade, da se pridruže tzv. kalifatu koji u Siriji i Iraku pokušava uspostaviti ISIL. Uvidom u taj materijal evidentno je da se često radilo o psihički ranjivim, nestabilnim i u pravilu malo ili nikako obrazovanim ljudima, bez radnih navika i iskustva. Neki od njih provodili bi dulje vrijeme kod Bilala Bosnića koji ih je “liječio”, najčešće izvodeći egzorcizam, odnosno tzv. rukiju (istjerivanje zlih duhova i utvara koje opsjedaju ljude). Dakle, te osobe, od kojih su mnoge nakon posjeta Bosniću završavale na ratištima u Siriji i Iraku, a neke i poginule, doživljavale su ga ne samo kao vjerski autoritet nego i kao nekoga kome su doslovno povjeravale svoje živote – govori Azinović naglašavajući kako će privremeno uklanjanje Bilala Bosnića sa scene u BiH otvoriti pitanje njegova nasljednika.

Već druga presuda

– Za sada nema neke vidljive i istaknute figure kojoj bi se mogle pripisati takve ambicije, ali bi se aktivnosti u kojima je Bosnić bio angažiran mogle “delegirati” na više manje poznatih osoba, ili na nekog od istaknutijih pripadnika militantne selefijske zajednice koja djeluje u dijaspori, prije svega u Austriji ili Njemačkoj – kazao je Azinović istaknuvši kako ne treba zaboraviti da se do sada iz ratova u Siriji i Iraku vratilo 40-ak građana BiH od kojih bi se neki također mogli prometnuti u novog lidera.

Ovo je druga presuda u BiH temeljem prošle godine usvojenog Zakona o zabrani odlaska na strana ratišta. Prije nekoliko dana Sud BiH je na zatvorske kazne od jedne do 3,5 godina osudio četvoricu muškaraca zbog planiranog pridruživanja paravojnim formacijama u Siriji.

Iz BiH je na ratišta u Siriji i Iraku otišlo oko 350 osoba. Najmanje 46 ih je poginulo.

>> Izbjeglice iz Sirije slika 
su onoga što smo učinili 
od vlastite civilizacije

Komentara 27

Avatar javorko
javorko
09:29 06.11.2015.

kad je trebalo branit bosnu jel Bosnic ispucao i jedan jedini metak?jel on uopce bio tad u bosni?mogu si mislit..dosao poslije ljhudima solit pamet kakvi vjernici trebaju bit

MN
matija njavro
10:27 06.11.2015.

Kuglu od 150kg oko noge i doživotna robija uz prisilni svakodnevni rad od po 12h pa nek viče sam sebi u bradu onaj neki akbar ili šta već lupetaju....

KO
Korisniche
09:48 06.11.2015.

nema tih 7 godina nikakvog efekta, krimose treba trpat na goli otok ili ih ispaljivat raketama u svemir

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije