Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lipu po lipu

Voda je samo početak, prave uštede na javnoj nabavi tek slijede

Voda
Ivica Galović
11.02.2011.
u 07:45

Primjer Slovenije pokazuje da su na mobilnim operaterima u prvoj godini uspjeli uštedjeti 30 posto

Procijenjena vrijednost za trošak mobilne telefonije na temelju natječaja koji je raspisao Ured za središnju javnu nabavu bio je 47 milijuna kuna, a HT i Vipnet, koji su se javili na natječaj, ponudili su cijenu od 6,4, odnosno 17,2 milijuna kuna, pa je ušteda znatno veća od procjene Ureda.

Nadalje, za nabavu goriva procijenjena vrijednost Ureda bila je 640 milijuna kuna, a nakon zaključenja ponuda taj je iznos bio 22,5 milijuna kuna manji. Na nabavi vozila uštedjet će se 39 milijuna kuna.

Za tonere platit će se upola niža cijena u odnosu na onu koju su pojedine državne institucije plaćale prije samo mjesec dana.

Iskustva EU

Iskustva zemalja EU pokazuju da uštede ujedinjenjem javne nabave mogu biti i veće jer je to najbolji način da se iskaže tržišna konkurencija. Primjer Slovenije pokazuje da su na mobilnim operaterima u prvoj godini primjene ujedinjene javne nabave uspjeli uštedjeti 30 posto, a dodatnih trideset posto godinu poslije.

Zato i hrvatska Vlada može računati na to da je prva godina djelovanja tek početak konkurentskih nadmetanja te da će vjerojatno planirana ušteda od 350 milijuna kuna biti i znatno veća.

Iako se ti iznosi s obzirom na rupu u proračunu ne čine pretjerano dojmljivima, ipak mogu omogućiti gradnju nekih kapitalnih objekata. Natječaj za mobilnu telefoniju još nije završen, odluka se očekuje za nekoliko dana, no možda se i odgodi ako se prihvati žalba na dokumentaciju koju je Vipnet podnio Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Povlašteni kupci

Dražen Ivanušec, ravnatelj Ureda za središnju javnu nabavu, ističe kako cijena nije ključna i tek je peta u slijedu kriterija. Očekuje se i ušteda na opskrbi električnom energijom zato što su neka ministarstva iskoristila mogućnost prelaska s energije uravnoteženja na sustav opskrbe povlaštenih kupaca, a na temelju toga ostvaruje se 20-postotna razlika u cijeni, odnosno planirana je ušteda od 953 tisuće kuna.

Odluka o nabavi vode u galonima i bocama još nije donesena, i to zbog žalbe Žitnjaka zato što je Podravka dobila posao za vodu u bocama. Za onu u galonima posao je dobila tvrtka MM Model, no kako je sva voda u jednoj kategoriji, ako se žalba prihvati, moguće je da se natječaj ponovi.

Ključne riječi

Komentara 60

WE
western01
08:34 11.02.2011.

..kod mene u slavoniji se kaze guzicari...kao drzava su svatovi???a politicari kumovi....

FM
Farma Mouse
09:05 11.02.2011.

koliko milijuna, su dali za prociscivac vode onaj a piju vodu iz boca ????

JU
julio
08:33 11.02.2011.

do sada su krali jedni ,sad će drugi, naravno s blagoslovom vlade,bože moj recesija je pa ćemo zamazat oći stoki sitnog zuba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije