Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bugarski desničar:

VMRO: U Zagrebu ćemo dati potporu hrvatskim generalima

jobbik
AFP/Pixsell
11.04.2012.
u 08:15

Za dolazak u Zagreb spremaju se predstavnici radikalnih desnih stranaka, mađarski Jobbik ipak neće sudjelovati na konferenciji

Članovi HČSP-a, u povodu jučerašnje obljetnice uspostave NDH, na splitskom groblju Lovrinac i zagrebačkom Mirogoju položili su vijence i zapalili svijeće.

Josip Miljak, predsjednik HČSP-a, kaže da je Hrvatska valjda dovoljno normalna da ih se ne osuđuje jer su se pomolili za pokojnike. No nije održana misa zadušnica, koju su znali služiti isusovci Vjekoslav Lasić i Stanislav Kos u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu i u splitskoj crkvi svetog Josipa na Mertojaku Vjenceslav Kujundžić. HČSP još uvijek traži dvoranu za Međunarodnu nacionalističku konferenciju u petak, na kojoj će okupiti nacionalističke stranke iz Belgije, Francuske, Austrije, Italije, Mađarske, Bugarske, Poljske i Njemačke. Miljak naglašava da mađarska nacionalistička stranka nema teritorijalne pretenzije na hrvatski teritorij, već na srbijanski i rumunjski.

Hrvate smatraju braćom

– Ne bismo surađivali s njima da nam se sukobljavaju interesi. Mi želimo Hrvatsku do Drine – kaže Miljak. No, jedna od najglasnije najavljivanih i u Europi najpoznatija stranka, mađarski Jobbik, ipak neće sudjelovati na konferenciji, kaže nam stranačka dužnosnica Georgina Bernáth, jer im je “poziv, nažalost, stigao prekasno”. No podsjeća kako su njihov parlamentarac Márton Gyöngyösi te član László Toroczkai održali govor na skupu za potporu Gotovini 20. svibnja prošle godine, u parku ispred sjedišta mađarskog EU predsjedništva.

Dok su predstavnici mađarskog Jobbika, njemačkog NPD-a i francuske Nacionalne fronte bili prilično rezervirani prema našim upitima o razlozima i ciljevima dolaska na skup nacionalističkih stranaka, dopredsjednik bugarskog VMRO-a Angel Dzambaski bio je puno razgovorljiviji.

– Mi smo bugarski patrioti i borimo se za pravo naše manjine u Srbiji, Grčkoj i takozvanoj Makedoniji. S Hrvatima smo se zajedno borili protiv Srba još od dvadesetih godina prošlog stoljeća, i smatramo ih svojom braćom – izjavio je za Večernji list Dzambaski.

Ne žele izbjeglice

Prema njegovim tvrdnjama, u Zagrebu će dvadesetak članova VMRO-a pokazati svoju povezanost s hrvatskim strankama desnice, HČSP-om i HSP-om, ali i dati potporu hrvatskim generalima koji se nalaze u zatvorima u Haagu.

– Hrvatski su vojnici nepravedno osuđeni, oni su branili svoj narod i svoju domovinu. Slične kalvarije prolazili su svojedobno i bugarski vojnici pa znamo kako je to teška situacija – kaže Dzambaski te napominje da ih s HČSP-om i HSP-om povezuje i protivljenje Europskoj uniji.

– Ne želimo da Bugarska uđe u schengensku zonu jer bi tada brojne izbjeglice s Bliskog istoka koje su sada u Italiji prešle k nam – kaže Dzambaski.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije