Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene u Sisku

Vlast zbog štednje ukinula dva upravna odjela, ali vratila vijeća

'26.06.2013., Sisak - U sisackoj Gradskoj vijecnici odrzana je konstituirajuca sjednica Gradskog vijeca. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL'
Nikola Čutuk/Pixsell
27.06.2013.
u 09:20

Oporba strahuje da zaposlenicima prijete otkazi, a da će upravna vijeća predstavljati trošak

Neočekivanim su tempom svoj mandat počeli članovi novog saziva sisačkog Gradskog vijeća. Budući da su već ranije svoju programsku suradnju izbornoj koaliciji SDP, HNS, HSU najavila po dvojica vijećnika HSP-a i laburista, većih uzbuđenja nije bilo.

Nužna racionalizacija

Tako je većinom glasova za predsjednika Vijeća izabran Zdenko Koren (HSP), a dopredsjednike Ivica Rendulić (HL) i Milan Branković (SDP). Iako je Vlado Brodarac (HSP AS) prosvjedovao protiv izbora Korena, tvrdeći kako je on izdao pravaštvo, te predlagao drugog kandidata, nije imao nužnih devet potpisa za svoj prijedlog. Momir Gaćeša (HDZ) je predlagao da se jedno potpredsjedničko mjesto ostavi za oporbu, ali prijedlog nije prihvaćen.

Nakon konstituiranja, predsjednik Vijeća je dnevni red nadopunio s nekoliko radnih točaka. Imenovani su članovi Odbora za statutarno-pravna pitanja i Odbora za financiranje i gospodarenje imovinom Grada Siska, pa se na dnevnom redu našao i prijedlog o ustrojstvu i djelokrugu rada gradskih upravnih tijela.

– Sisak je pri vrhu izdvajanja za plaće zaposlenih u gradskoj upravi, pa su preustroj i racionalizacija nužni. Zatečeno je stanje mnogo gore od očekivanog, jer je gradonačelnik uoči izborne šutnje potpisao akte s novom financijskom obavezom Grada - obrazložila je gradnačelnica Kristina Ikić - Baniček (SDP).

Članovi bez naknade

Vijećnik Miljenko Žamarija (HSLS) izrazio je sumnju da će racionalizacija dati očekivane učinke, a upozorio je i na mogućnost otpuštanja zaposlenih.

Većinom glasova prihvaćan je prijedlog o pet upravnih tijela, umjesto dosadašnjih sedam. Poslovi Upravnog odjela za informiranje građana, odnose s javnošću i prava nacionalnih manjina, te Odjela za zaštitu okoliša, ruralni razvoj i poljoprivredu preraspoređeni su u druge odjele. Također je usvojena odluka o suglasnosti za izmjene statuta gradskih ustanova, kojom se ponovo imenuju upravna vijeća kao tijela upravljanja.

– Sve je ovo farsa i demagogija, jer se ponovo uhljebljuju podobni - prosvjedovao je predsjednik Kluba vijećnika HSP AS Ivan Capan, te pozvao vijećnike svoje stranke da napuste sjednicu. Tako nisu čuli obrazloženje gradonačelnice Ikić - Baniček kako članovi upravnih vijeća za svoj rad neće primati naknadu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije