Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U borbi protiv fušer

Vlasnik zatvorene autopraonice u Bjelovaru: To je antipoduzetnički

'06.04.2012., Bjelovar - Poduzetnik Igor Habalija ukazuje na apsurdnu situaciju u kojoj mu je, uslijed nedorecenosti zakona,  drzavni inspektorat zatvorio samousluznu praonicu na juznom kraku bjelovar
'Damir Spehar/PIXSELL'
11.04.2012.
u 10:39

Tvrtka Igora Habalije ima sve dozvole, a u poslovanju nema uvedeno \'održavanje vozila \', što je autopraonica

Zbog neregistrirane djelatnosti ili takozvanog rada u “fušu”, inspekcija je posljednjih dana na bjelovarskom području zapečatila četiri objekta. No, neobično je i posve iznenađujuće što se među njima našla i samoposlužna autopraonica na južnoj obilaznici, vlasništvo tvrtke Habigo poduzetnika Igora Habalije. Naime, inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da tvrtka u svojoj registraciji kao predmet poslovanja nema prijavljenu djelatnost “Održavanje i popravak motornih vozila” pod kojom je prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti svrstano i “pranje i poliranje vozila”, dakle djelatnost koja definira rad autopranice.

 Uložio žalbu

 Upravo ta činjenica bila je dovoljna inspekciji da, po zakonu, praonici naloži mjeru zabrane rada na 30 dana. Da stvar za vlasnika bude još gora, zakon u ovom slučaju čak ne predviđa ni mogućnost takozvanog otkupa pečata. Naime, u nekim drugim slučajevima vlasniku je dopuštena mogućnost da plati iznos od 30.000 kuna i time izbjegne zatvaranje objekta. U konkretnom slučaju takve mogućnosti nema te je ogorčenom vlasniku jedino preostalo da podnese žalbu i to više u znak prosvjeda, nego što ozbiljno vjeruje u njezin učinak.

 Niz apsurda

 – Ovo je potpuni apsurd jer se traži da smo registrirani za “održavanje i pranje vozila”, a tvrtka uopće ne obavlja tu djelatnost, nego iznajmljuje prostor, sredstva i opremu, a to je nešto sasvim drugo. Pečačenje je antipoduzetnički potez i ja kao porezno uredan poduzetnik sam razočaran takvom drakonskom mjerom - poručuje Habalija.

 Ističe da je u projekt izgradnje i uređenja praonice uložio oko četiri milijuna kuna te se pita kako je moguće u takvom projektu načiniti propust. Ako je, pak, i učinjen, pita se zar zaista zaslužuje 30 dana zabrane rada.

 I doista, ovdje se nameće pitanje tko uopće ima koristi od jednomjesečnog zatvaranja. Naime, tvrtka neće ostvarivati prihod a samim time će i država ostati bez poreza. Kad se tome doda da je zbog pečačenja na neželjeni godišnji poslan i jedini zaposleni djelatnik praonice, apsurd se čini još većim. Upravo na ovakvim primjerima najbolje se vidi koliko oni koji određuju “pravila igre” ozbiljno promišljaju o razvoju poduzetništva koje bi nas trebalo izvući. No, odgovornost nije samo na njima. Logičnim se čini i pitanje kako je moguće da tvrtka dobije sve dozvole za autopraonicu, od lokacijske i građevinske do uporabne, a da nitko ne provjeri je li uopće registrirana za tu djelatnost? Da se toga netko na vrijeme sjetio do ovoga ne bi ni došlo!

Ključne riječi

Komentara 3

HE
@hercegovac
12:05 11.04.2012.

Ovaj poduzetnikkao i mnogi slični nema primanja iz Eu od 105 000 HrK kao hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu ato su: Ingrid Antičević Marinović (SDP), Biljana Borzan (SDP), Romana Jerković (SDP), Tonino Picula (SDP), Tanja Vrbat (SDP), Jozo Radoš (HNS)) te Milorad Pupovac (SDSS), Andrej Plenković (HDZ), Davor Božinović (HDZ), Frane Matušić (HDZ), Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) i Boro Grubišić (HDSSB).

Avatar tkozna
tkozna
10:00 12.04.2012.

Netko se ovdje pravi lud,no svi znam tko a na ovome čovjeku se s pravom lome interesi. Kod otvaranja ove djelatnosti isti je morao dokazati da je zadovoljio sve minimalne tehničke uvjete za obavljanje djelatnosti za koju se opredijelio i pred županijskim uredom za gospodarstvo dokazati da je iste zadovoljio. Isti dužnosnici izlaze na teren i osobno se moraju uvjeriti da su zadovoljeni svi minimalni tehnički uvjeti te mu se naon toga daje suglasnost kako bi isti uz zadovoljenje ostalih ivjeta mogao započeti obavljati svoju djelatnost. Ili on mulja sa promjenom djelatnosti ili ovi iz Županije nisu obavili ispravno poslove sa davanjem suglasnoti. Njegov objekat je zatvoren a ovi iz Županije i dalje vrlo \"kvalitetno\" i dalje provjeravaju minimalne tehničke uvjete. Novinarčiću uđi u meritum stvari i ne grebi po površini!

SU
Sumanut
11:50 13.04.2012.

A ne pravimo se ludi! Fuš je fuš- krađa i treba ju sankcionirati! Ja radim i plaćam poreze na sve... sve i svašta- pa neka tako bude svima! 5+

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije