Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pronevjera

Vlasnik Stanoiga Brumen i njegov sin privedeni na sud

brumen (1)
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/3
Autori: mza/VLM, rp/VLM
18.02.2012.
u 13:30

Poznato je da je riječ o gospodarskom kriminalu, a mediji nagađaju da je riječ o višemilijunskoj pronevjeri.

Vlasnik tvrtke Stanoing Eduard Brumen priveden je sucu istrage Županijskog suda u Varaždinu. Nešto prije njega priveden je i njegov sin Hrvoje, a već ranije istražni zatvor određen je za članicu uprave Stanoinga Ivanku Strmečki. Osim njih, istražuju se još tri osobe, no za njih nije zatražen istražni zatvor.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je donijelo nalog o provođenju istrage zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na počinjenje tih kaznenih djela i kaznenog djela krivotvorenja službene isprave, čime je, kako navode u Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu, nanešena šteta veća od 17,5 milijuna kuna.

Između ostalog, DORH navodi da postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik od 2002. do kraja 2011. godine kao direktor i većinski vlasnik trgovačkog društva koje je upravitelj 483 stambene zgrade u Varaždinu i okolici, u nakani stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti za svoje trgovačko društvo, neovlašteno prebacivao na račun tog društva novac zajedničke pričuve koji predstavlja zajedničku imovinu svih vlasnika stanova i utrošio taj novac za podmirivanje troškova poslovanja svojeg trgovačkog društva pribavivši svom trgovačkom društvu oko 12.200.000,00 kuna ispostavljajući suvlasnicima istovremeno neistinite godišnje izvještaje.

Ujedno je u siječnju 2009. godine u istom svojstvu, na nagovor drugoosumnjičenice, sklopio ugovor kojim joj njegovo društvo daje dva stana u Varaždinu po cijeni nižoj od tržišne upisujući neistinito da su stanovi izgrađeni do nivoa "roh-bau", iako su dovršeni po sistemu "ključ u ruke", čime je drugoosumnjičenica ostvarila nepripadnu dobit višu od 516.000,00 kuna.

Nadalje, sumnja se da su četvrtoosumnjičenik i petoosumnjičenik te šestoosumnjičenica od 2006. do 2011. godine, u nakani da pribave nepripadnu dobit vlasniku odnosno prvoosumnjičeniku, naredili da se dio računa dobavljača za materijal i izvršene radove ne ispostavlja prvookrivljeniku, već da se knjiže kao trošak poslovanja njihovog trgovačkog društva i trošak drugih gradilišta na kojima je to društvo izvodilo radove, te su na taj način pribavili nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od preko 2.000.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 3

KU
kukuriku
16:45 18.02.2012.

..malo su vrtili tudje-$olde i investirali tamo \"di triba\", a to je u Samoupravljanju bilo normalno i pozéljno, jer obicni-gradjani \" i tako neznaju di je pravo-misto za njihove $olde\"..!

KL
klanac
13:26 19.02.2012.

Ako Bog da u prdekanu će i naš predstavnik stanara u zagrebu, Vrbani Rudeška- Siječanjska Zvonko Šeligo. Taj troši sve što se uplati a nikome nepolaže račune! Dosta je toga!

VA
valek000
14:15 20.02.2012.

Ovo uhićenje došlo je prekasno za sve one podizvođače radova koje je Stanoing financijski uništio. Ljudi mu napravili poslove, a ovaj nije platio ni lipe. Naravno, nije to mogao sam nego mu je zdušno pomagao Čehok i kompanija i uvaženoo varaždinsko sudstvo koji su od prenamjene zemljišta u džepove strpali para i para. Brumenovo uhićenje jako će pogoditi i varaždinske medije - Stanoingove reklame iskakale su sa svake druge stranice, a sve kako se ne bi pisalo o muljažama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije