Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glas naroda

Vlasnici nekretnina: Oni koji imaju više neka više i plate

'23.11.2012., Zagreb -  Anketa s gradjanima na temu novog poreza na nekretnine. Ivan Marecic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/6
Autori: ibe/VLM, tok, ljm, bm
24.11.2012.
u 11:26

Javnost je nakon predstavljanja prijedloga zakona podijeljena. Svi se slažu u jednom – olakšica treba biti, a onaj tko ima više, neka više i plaća.

Kalkulatori su jučer bili tražena pomagala. Vlasnici nekretnina koje će se naći na udaru poreza na nekretnine računali su koliko će novca izdvajati od 1. travnja 2013.

– Baš sam s kolegicom na kavi računala koliki će biti porez. Moji roditelji podizali su vikendicu godinama i služi nam isključivo za zasluženi odmor. Ovim tempom kojim je gradimo, trebat će nam još godine da je dovršimo, pogotovo uz ovaj porez – kaže Renata Njegovec iz Varaždina. Javnost je nakon predstavljanja prijedloga zakona podijeljena. Dok jedni tvrde da je dobro što država napokon uvodi red, drugi upozoravaju da je još dosta nepoznanica, od procjena nekretnina do nesređenih zemljišnih knjiga. Svi se slažu u jednom – olakšica treba biti, a onaj tko ima više, neka više i plaća.

Ines Ivašić - Vlasnica stana u Rijeci i kuće za odmor na Cresu

– Koliko vidim porezna davanja na vlasništvo nekretnina prema novom prijedlogu za nas su obične građane kao sadašnja komunalna naknada i porez koji za vikendice većina već plaća lokalnoj samoupravi pa nisam protiv toga. Taj potez smatram uvođenjem reda, a svi u ovoj državi trebali bi težiti tome – kaže 52 godišnja Riječanka Ines Ivašić, vlasnica stana i kuće za odmor. U stanu u Rijeci površine 77 četvornih metara živi s kćeri studenticom, a na Cresu ima kuću od stotinjak kvadrata. Staru kuću su ona i pokojni muž kupili i godinama uređivali, nikad se nisu bavili iznajmljivanjem pa nije ostvarivala zaradu od nekretnine, a ni sada o tome ne razmišlja, jedino, kaže, ako baš bude morala.

– Nisam još izračunala koliko bi po novome morala plaćati, ali čini mi se da će ti iznosi biti približni sadašnjima – kaže I. Ivašić. Za stan u Rijeci, prema njezinim proračuna godišnje će plaćati porez od 450 kuna. Kuća na Cresu vrijedna je 150.000 eura pa bi porez za nju na godinu bio otprilike 1800 kuna što je približno jednako iznosu od 1500 kuna poreza na kuću i komunalnoj naknadi koju sada plaća. 

Dražen Pekčec - Posjeduje stan u Požegi i suvlasnik apartmana

Uvođenje poreza na nekretnine pokušaj je uvođenja reda i nije riječ o nekom drastičnom nametu. U javnosti se stekao pogrešan dojam da će to biti neki veliki izdatak, osim za one čije su nekretnine neiskorištene. Za stan od osamdesetak četvornih metara u Požegi sam izračunao da ću mjesečno plaćati od 25 do šezdeset kuna, a sada sam za komunalnu naknadu izdvajao otprilike četrdeset kuna. Najveći problem bit će utvrđivanje vrijednosti pojedinih nekretnina. U suvlasništvu imam još i apartman na moru za koji smatram da neću plaćati puno više nego što sada za njega plaćam komunalnu naknadu. 

Ivan Marečić - Majka ima stan i vikendicu, problem nesređeni katastri

– Imam nekretnine, stan i vikendicu koja je na mojoj majci. Porez na nekretninu će me pogoditi, no pozdravljam inicijativu da se oporezuje prema socijalnoj komponenti. Ipak, mislim da će biti teško popisati i provesti propise do kraja, zbog nesređene situacije u katastrima. Osim toga, sve ovisi i o jedinicama lokalne samouprave. U principu ipak pozdravljam ideju da bogatiji plaćaju više – jasan je ovaj marketinški stručnjak iz Zagreba. 

Renata Njegovec - Vlasnica vikendice u Zadarskoj županiji

Obitelj Njegovec iz Varaždina ima vikendicu od osamdesetak četvornih metara u Zadarskoj županiji. Renata Njegovec (23) izračunala je da će porez na nekretnine od iduće godine, prođe li prijedlog o 1,5 posto vrijednosti nekretnine, plaćati oko 1500 kuna.

– Taj je porez pretjeran i neće udariti po džepu one koji imaju jer će oni i dalje imati, nego one koji su cijeli život štedjeli kako bi si priuštili nekoliko kvadrata na moru, svoju djecu i unučad – kaže Renata, koja radi u marketingu jedne tvrtke. 

Štefica Novosel - Dva manja stana i dijeli garsonijeru sa sestrom

– Imam dva manja stana, po 36 kvadrata, te dijelim sa sestrom garsonijeru u Novom Vinodolskom. Godišnje sada platim za tu garsonijeru 300 kuna, a vjerojatno će sada biti više. Po meni ne bi trebalo oporezivati nekretnine manje od trideset kvadrata. Plaća se porez, meni je to normalno. To se svugdje tako radi, oni koji su prebogati, neka plate. Država mora od nečeg živjeti. Možda će i mene to pogoditi, ali na moju malu kvadraturu, vjerojatno neće previše. Apsolutno, smatram da treba ići na socijalnu komponentu. Što je preko mjere, neka se plati – komentirala je službenica iz Zagreba. 

Luka Tomešić - Posjeduje zemlju koju ne može prodati jer ne vrijedi

– Ovo je samo jedan od novih poreza, a svaki porez nije dobar za ljude. Porezi se samo povećavaju u zadnjih godinu dana. Više ne znam što nije poskupjelo. Imam nekretnine, ali i troje odrasle djece. Ne znam kako će biti s nekretninama koje su na selu, nemaju vrijednosti, a naslijeđene su. Moj otac je iza svog oca naslijedio zemlju na selu, koja se ne može prodati jer nema vrijednosti. Sad, ako dođe do plaćanja poreza na to, ne znam. Ovako nešto će oštetiti moj proračun, plaćanje poreza na spomenutu nekretninu koju ne koristim, oštetit će me. Imam osjećaj da se narod samo osiromašuje, kaže ovaj zagrebački umirovljenik.

>>Za stan od 100.000 eura platit ćete porez od 390 do 945 kn

Komentara 89

ZV
zvona1002
11:59 24.11.2012.

Ovaj Linićev prijedlog ima toliko nepoznanica, pogotovo oko onih "tobože" olakšica jer se te olakšice prepuštaju nekim lokalnim upravama, a one su te koje su se do sada pokazale kako nemaju sluha za svoje mještane i građane, a pogotovo što nikada nemaju dovoljno novaca i na sve načine otimaju od svojih građana. Kako da netko plati porez na neku imovinu (kuću ili stan) ako nema redovite prihode, ili ako su mu prihodi ispod prosjeka i ako je zaštićen nekom socijalnom kategorijom (dali prima dječiji dodatak, ili socijalnu pomoć)... Linić je trebao više truda uložiti da zaštiti te kategorije građana a on je jednostavno sve stavio u isti položaj, on samo priča o imovini, a ne o načinu življenja i trenutnom stanju pojedinih skupina ljudi u društvu...

DE
denis12345
12:05 24.11.2012.

Zanimljivo, a u stvarnosti još nisam nikoga sreo tko je za ovaj porez. Iz predstavljenog prijedloga ionako nije moguće izračunati koliko će tko plaćati poreza jer ostaje velika misterija - procjena vrijednosti nekretnine. Ali iz predstavljanja poreza se je moglo čuti da je cilj povećanje prihoda lokalnih samouprava, a ako dolazi do povećanje prihoda očito je da će se plaćati više nego do sada. Drugi je problem što se lokalnoj samoupravi daje mogućnost da sama određuje kolike će biti olakšice, a poznavajući našu "skromnu" samoupravu, malo po malo ćemo svi završiti na najvišoj stopi koja može biti.

Avatar marnie
marnie
11:58 24.11.2012.

Treba ukinuti i plaće radnicima evo investitora kao u priči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije