Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dosjetljive taktike prevaranata

Vlasnica poduzeća prevarena za više tisuća eura. Policija opet upozorava: 'Budite oprezni'

Cyber kriminal sve je češća pojava
Marko Lukunic/PIXSELL
19.05.2023.
u 16:35

Vlasnica poduzeća prijavila je kako je nedavno zaprimila e-mail na kojem je bila poveznica na krivotvorenu stranicu internet bankarstva, a na kojoj je upisala osobne šifre. Nedugo nakon što je to i učinila, uočila je transakcije koje nije odobrila, već je netko iskoristio njene podatke

Splitska policija ponovno upozorava građane na oprez pri odgovaranju na mailove, i to nakon novijeg slučaja računalne prevare. Naime, vlasnica poduzeća prijavila je kako je nedavno zaprimila e-mail na kojem je bila poveznica na krivotvorenu stranicu internet bankarstva, a na kojoj je upisala osobne šifre. Nedugo nakon što je to i učinila, uočila je transakcije koje nije odobrila, već je netko iskoristio njene podatke u trenutku kada ih je upisala na lažnoj stranici, a naknadno je saznala i da je bila oštećena za  nekoliko desetaka tisuća eura. 

Zbog ovog, ali brojnih drugih slučajeva, splitsko-dalmatinska policija pojasnila je kako je jedna od ''taktika'' internetskih prevaranata praćenje korespodencije tvrtki koje prate, a u presudnom trenutku uključuju se u istu na način da počinju odgovarati kao jedan od sugovornika, obavještavajući poslovnog partnera o promjeni bankovnog računa te istoga upućuje da izvrši uplatu na novi račun.

VEZANI ČLANCI: 

''Takve vrste prijevara poznate su pod nazivom BEC (Businees Email Compromise) prijevare. Slične su im CEO (Chief Executive Officer) prijevare kod kojih počinitelj proučava strukturu firme, a mete su mu glavni izvršni direktor i glavna osoba u računovodstvu firme. Nakon pribavljanja potrebnih podataka o tim osobama, počinitelj šalje email odgovornoj osobi u računovodstvo, predstavljajući se kao direktor i tražeći hitno izvršavanje naloga iza isplatu većeg iznosa novca'', objašnjava policija. 

''Iz svega navedenog, razvidno je da su internetski prevaranti vrlo inovativni u korištenju novih tehnologija ali i da vješto koriste spoznaje ljudske psihologije. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta. Stoga, prilikom korištenja Interneta i uživajući u svim dobrim stvarima koje je omogućio, ne smijemo zaboraviti da i na internetu postoji opasnost i da zbog toga moramo uvijek biti oprezni. Naučite što prije prepoznati lažni email i prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišete. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu i starije osobe na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih. U svakom slučaju, budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju'', dodali su.

>> VIDEO Nevjerojatna snimka iz Beograda: Izašao iz auta i s pajserom trčao za drugim vozačem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije