Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Auto cesta

Vlahušić: Nećemo dopustiti da kamioni prolaze iznad Grada

'11.05.2009., Dubrovnik - Otvaranje radova na dionici autoceste od mjesta Osojnik do mjesta Doli blizu Peljesca. Premijer Ivo Sanader prisustvovao je potpisivanju ugovora izmedju vlade i izvodjaca rad
'Zvonimir Pandza/Vecernji list'
25.04.2010.
u 20:50

Na autocestu ne smijemo gledati kao da završava u Dubrovniku, mnogo vozila ide za Crnu Goru, Albaniju i dalje, kaže Vlahušić

Čelnici Dubrovačko-neretvanske županije sljedećih će mjeseci donijeti izmjene i dopune Prostornog plana, a već na osnovi najavljenih izmjena donose druge dokumente.

Naime, ovih je dana održana javna rasprava o studiji zaštite okoliša spojne ceste od čvorišta Osojnik buduće autoceste prema Dubrovniku do mosta preko Rijeke dubrovačke. Planom se najavljuje kako će se sav promet s autoceste preusmjeravati na postojeću Jadransku magistralu koja prolazi neposredno iznad grada Dubrovnika.

– Autocesta ima svoj prirodan tijek i na nju ne smijemo gledati kao da završava u Dubrovniku, odnosno da je sav promet koji bude silazio s čvorišta na Osojniku namijenjen nama. Mnogo je tu vozila koja će put nastaviti prema Crnoj Gori, Albaniji i drugim državama, a Dubrovnik neće dopustiti da neposredno iznad Grada prolazi sav taj promet – izrazio je nezadovoljstvo gradonačelnik Andro Vlahušić, dodavši kako se do čvorišta Osojnik treba planirati pristupna cesta koja bi dubrovačkom području omogućavala lakši ulaz na autocestu, ali ne da tranzitni promet prolazi tom cestom.

S najavljenom pristupnom cestom iz istog se razloga ne slažu ni predstavnici struke koji su imali primjedbe i na druga rješenja.

– Ovakva cesta ne uklapa se u prostor jer su previđena četiri traka na brdovitom području visokog nagiba. Samim time, njezinom izgradnjom imali bismo 40-50 metara zasjeka stijenske mase neposredno iznad naselja, a predviđeni rotor ispred mosta znatno bi nagrdio pejzaž – rekao je Božo Letunić iz Društva dubrovačkih građevinskih inženjera.

Ekolozi su zabrinuti jer bi ceste prolazile pokraj zaštićene Moćinske špilje, a projekt s kojim se mnogi Dubrovčani ne slažu stajao bi oko 200 milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije