Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hum na Sutli

Vlado i Katarina rade domaći aperitiv od 44 ljekovite biljke

aperitiv
MATIJA TOPOLOVEC/PIXSELL
16.02.2012.
u 15:54

Katarina i Vlado imaju i novi proizvod, rakiju od biljke aronije, za koju poznavatelji kažu da je biljka budućnosti. Aronija nije zahtjevna biljka, pogodna je za sadnju i unutar malih vrtova i na manje plodnom tlu.

Zagorski bregi obiluju ljekovitim biljem. Zna to dobro Katarina Auguštin iz Huma na Sutli koja ga godinama sakuplja, suši i koristi za čajeve, a proizvodi i svoj domaći Jägermeister.

Ljekovito bilje

– Kako me ljekovito bilje oduvijek zanimalo, jednom sam na moru dobila recept za Jägermeister od 36 vrsta biljaka. Pokušala sam to sama napraviti, a malo po malo, sada za to piće koristim 44 vrste ljekovitog bilja. Bilje sakupljam od početka proljeća pa sve do kraja kolovoza. Za domaći Jägermeister osim domaće čiste lozovače koristim i  jaglac, ljubičicu, tratinčicu, kamilicu, trputac, pelin, kadulju, mentu, majčinu dušicu, ružmarin, bijeli sljez, gospinu travu, lipu, bazgu, akaciju, lišće šumske jagode, brezov list, stolisnik, preslicu, neven i još brojne druge ljekovite trave, koje tražim čim dalje od ceste po zapuštenim bregima gdje nema nikakvih pesticida – otkriva nam Katarina tek dio biljaka od kojih nastaje piće.

Sve biljke nakon sakupljanja stavljaju se u bačvu s lozovačom, nakon toga se preša kako bi se izvukli najbolji sastojci, a svemu tome doda se malo karameliziranog šećera samo zbog gustoće. Sve to radim  iz čiste ljubavi prema biljkama i prirodi, uz veliku pomoć supruga Vlade. Na njegovu imanju u Vižovlju zasadili smo ružmarin, neven, lavandu i kamilicu. Mi ne kupujemo čajeve u trgovini, pijemo samo naš domaći, koji rado nudimo i našim gostima. Svi osjete razliku i često me pitaju kakav čaj da popiju ako imaju nekih zdravstvenih tegoba. Ja im rado pomognem – priča nam Katarina, a za čajeve suši kamilicu, lipu, trputac, majčinu dušicu, bagrem, komorač i drugo. Domaći Jägermeister od Katarine i Vlade tražena je roba.  

Najviše za darove

– Dosta toga darujemo, ali ljudi se vraćaju, jer originalna boca domaćeg pića izuzetan je dar kao i krema od nevena, lavande i čistog mediteranskog maslinova ulja. Osim što se koristi za lice, ublažava i tegobe od opeklina. Cvjetovi nevena i lavande prže se na maslinovu ulju, doda se pčelinji vosak za gustoću, koji nabavljamo od domaćeg pčelara. Treba paziti na omjer sastojaka da krema ne bi bila pretvrda.

Sa svojim pripravcima Katarina je spremna pomoći svima koje zanima ljekovito bilje i rado će otkriti koja biljka će vam pomoći kod određenih zdravstvenih tegoba, a može je se dobiti na broj telefona 098/139 - 1934.

Ljubitelji bilja Katarina i Vlado imaju i novi proizvod, rakiju od biljke aronije, za koju poznavatelji kažu da je biljka budućnosti. Aronija nije zahtjevna biljka, pogodna je za sadnju i unutar malih vrtova i na manje plodnom tlu. Otporna je na niske zimske temperature i kasne proljetne mrazove. Aronija ne zahtijeva prskanje jer nema nametnika ili bolesti. Zanimljivo je da su plodovi crne aronije prava vitaminska bomba. Osim što smiruje želučane tegobe, dobro djeluje na cirkulaciju, migrenu, na rad štitnjače, jetru i žuč – objašnjava Katarina koja inače priprema i starinske kolače te rado sudjeluje na županijskoj manifestaciji "Babičini kolači", pa će tako i u travnju ove godine u Đurmancu uz domaći kolač nuditi i svoj domaći Jägermeister.

Ključne riječi

Komentara 5

MN
Marsij@nac
21:09 17.02.2012.

Gospodjo Aguštin, umjesto bijelog rafiniranog secera ,koji je otrovniji od duhana,za gustocu upotrijebite med.

IJ
ijurin14
18:15 16.02.2012.

..kak su lijepe čeleni!>

Avatar seneka
seneka
21:07 16.02.2012.

Aronija je izvikana biljka koja liječi sve osim čelavosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije