Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ured predsjednice

Vlado Galić novi je savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost

Vlado Galić
Foto: Ured predsjednice
15.12.2017.
u 17:01

Bio je u ratu pripadnik specijalnih postrojbi, kasnije i Sigurnosno-informativne službe MORH-a, analitičar u timu obrane Ante Gotovine

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je Vladu Galića savjetnikom za obranu i nacionalnu sigurnost. Rođen je 1965. u Širokom Brijegu, diplomirao je 1991. rudarstvo na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, a nakon toga se kao dragovoljac uključio u Domovinski rat.

Bio je pripadnik specijalnih postrojbi Oružanih snaga, kasnije i Sigurnosno-informativne službe MORH-a. Završio je Ratnu školu OS “Ban Josip Jelačić”, a pohađao je NATO-ove seminare iz područja organizacije, upravljanja i zapovijedanja. Stekao je i zvanje menadžera sigurnosti iz područja poslovne i nacionalne sigurnosti. Bio je i predavač na Zapovjedno-stožernoj školi “Blago Zadro” za predmet strategija nacionalne sigurnosti, kao i časnika za izobrazbu u Glavnom stožeru OS. Umirovljen je 2007. u činu pukovnika. Od 2006. godine pa do oslobađajuće presude u studenome 2012. godine bio je kao analitičar član odvjetničkoga tima obrane generala Ante Gotovine.

U Glavno tajništvo HDZ-a odlazi 2013., vodi Ured za strategiju i odjel za analitiku. Mediji su dvojili o njegovu djelovanju kao načelnika protuobavještajnog SIS-a gdje je krajem 1990-ih provodio akciju “Kameleon” tijekom koje su nadzirane neke nevladine udruge i HHO, jer su istraživale pripadnike HV-a. Kad se promijenila vlast, protiv Galića je pokrenut stegovni postupak, no pao je u zastaru. Njegova je zadaća pak, prema poslovniku SIS-a, bila nadzor osobe i institucije koje pokazuju interes za pripadnike HV-a. Slučaj je završio kada se na suđenju u Haagu pokazalo da su se podaci o ubijenim srpskim civilima i broju spaljenih kuća, koje je navodno prikupljao HHO, pokazali netočnima pa ih je sud odbio uvrstiti u dokaze.

Vlado Galić
1/18

Komentara 5

FO
FONZA
20:28 15.12.2017.

Josipovic,Mesic,Pusicka,Nobilo,´.....kada ove strpas na robiju - Hrvatska ce odahnuti.....

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
21:55 15.12.2017.

Dobar, nisam ni sumnjao.

MA
marco75
12:32 16.12.2017.

Ima li ona i jednog savjetnika nekamenjara?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije