Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sisak

Vladimir Podhraški (18) prvi je korisnik stambene zajednice

vladimir podhraški
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/9
02.03.2016.
u 13:48

Meni je ovo novi početak. Sam počinjem živjeti, bio sam jučer na Zavodu za zapošljavanje i tražim posao. Završio sam za kuhara, ima nešto oglasa, nadam se početi raditi čim prije, pa onda polako živjeti. „ – govori nam skromni Vladimir

Vladimir Podhraški (18) dobio je priliku za novi život. Vladimir je gotovo 13 godina bio štićenik Dječjeg doma Vrbina, a od danas je prvi korisnik stambene zajednice u Sisku, namijenjene  mladima koji s punoljetnošću napuštaju organizirani smještaj socijalnog sustava.

–Meni je ovo novi početak. Sam počinjem živjeti, bio sam jučer na Zavodu za zapošljavanje i tražim posao. Završio sam za kuhara, ima nešto oglasa, nadam se početi raditi čim prije, pa onda polako živjeti – govori nam skromni Vladimir dok se smještao u stan kojeg je u naselju Caprag na korištenje dao Grad Sisak.

Vladimir, inače odlični učenik tijekom cijelog svog školovanja, uskoro će dobiti još dvoje cimera, prijatelja iz Doma. 

Za mlade koji kad napune 18 godina moraju napustiti Domove nema sustavnog rješenja. Prepušteni su sami sebi ili prisiljeni na povratak u obitelji, koje nerijetko nisu funkcionirale. Ovo sisačko rješenje je nastalo suradnjom Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb, Doma za djecu Vrbina i Grada Siska.

–Dobili smo licencu za troje punoljetnih korisnika koji će biti smješteni u ovom stanu. Prema toj licenci oni mogu ostati ovdje godinu dana, a u tom razdoblju im mi pružamo i dalje pomoć i podršku. Dobiju prehranu, odjeću  i nešto džeparca, no sami će kuhati i spremati, a glavni je cilj njihovo zapošljavanje i time osamostaljivanje. Zavod za zapošljavanje uskoro će krenuti i s mjerom poticajnog zapošljavanja upravo osoba koje napuštaju institucionalnu skrb i nadamo se da će to omogućiti i da vrijedni  Vladimir dobije posao – kazuje Ivona Hodak, ravnateljica Doma za djecu Vrbina.

– Sustav nije predvidio što s ovakvom djecom, jer oni jesu i dalje djeca, nakon što napune 18 godina bez posla, bez stana. Mi smo pokazali da se i bez izmjena zakona i pravilnika njima može pomoći –rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Grad je dao stan od 62 kvadrata i platio potrebne radove, Centar za socijalnu skrb je nabavio namještaj, Crveni križ osigurao kućanske aparate, a donacijama Siščana i tvrtki su pokriveni troškovi režija i drugi troškovi. Sam Vladimir korisnik je i dvogodišnje stipendije Hrvatskih pošta namijenjene upravo mladima u ovakvoj situaciji.

Sisački je Crveni križ i ranije donacijama zbrinuo punoljetne korisnikee Doma Vrbina. Tako su im, uz pomoć donacija, plaćali smještaj u hostelima i garsonijerama, no, ističu svi, to mora postati sustavni način brige za mlade koji s 18 godina moraju napustiti Domove za djecu i slične državne institucije. Samo tako, dodaju, oni mogu postati punopravni članovi zajednice.

>> Mladi beskućnici: 'Sada konačno možemo dovesti prijatelje k sebi'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije