Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMH

Vladi i ministarstvu dali rok od 8 dana da se očituju o brodogradnji

Goran Kovačić/Pixsell
10.05.2011.
u 15:31

Sindikalci pozivaju ministra Popijača da im objasni što je s programom restrukturiranja jer je, ističu, teško dogovarati poslove u brodogradilištima za koje se ne zna kakva im je sudbina

Povjerenici Sindikata metalaca Hrvatske Joško Franić iz Brodosplita, Slavko Bilota iz Brodotrogira, Mario Košta iz Naute Lamjana, Fahrudin Mujačić iz Lošinjske plovidbe i Juraj Šoljić iz brodogradilišta “3. maj” okupili su se danas u Rijeci da bi još jednom upozorili na stanje u domaćoj brodogradnji. Kao članovi Odbora hrvatske brodogradnje poručili su Vladi i ministru Đuri Popijaču da vrijeme istječe pa daju rok od osam dana da se o očituju o planu restrukturiranja. Za lipanj najavljuju završetak pregovora s EU, a nikakvih informacija o programu rekonstrukcije nema, kazali su. Franić se osvrnuo na stanje u Brodosplitu napominjući da su dali rok Vladi da s upravom dogovori potpisivanje određenih poslova, jer u splitskom škveru, kazao je, posla više nema. Imamo premijerkino obećanje, ali kako Vlada i Ministarstvo gospodarstva rade, očito je da se splitski škver vodi u stečaj, što nećemo dozvoliti, upozorio je Franić zamjerajući što se još nije definirala privatizacija brodogradilišta. Franić je stoga za ponedjeljak najavio nove sindikalne akcije, jer, kako je kazao, radnici nisu toliko naivni.

– Ne možemo funkcionirati u tim uvjetima. Nikako to nećemo dozvoliti, ni premijerki koja je došla i rekla da ćemo imati posla, niti ministru Popijaču koji je prigovorio da primamo plaću iz državnog proračuna. Ne želimo plaće iz proračuna, želimo raditi i tražimo od Vlade da nam osigura posao. Ovako dalje ne može, da se posao stvara povremeno. Došlo je vrijeme da se izborimo da svoju egzistenciju. U ponedjeljak će radnici u splitskom škveru biti pozvani da obrane svoja radna mjesta. Ako treba, preuzet ćemo škver u svoje ruke i dovesti ga na grane da rentabilno posluje – najavio je Franić objasnivši kako će u ponedjeljak sazvati konferenciju za novinare na kojoj će detaljno iznijeti sve daljnje akcije. Sindikalci pozivaju ministra Popijača da im objasni što je s programom restrukturiranja jer je, ističu, teško dogovarati poslove u brodogradilištima za koje se ne zna kakva im je sudbina. Dosta nam je obećanja, kazao je Šoljić dodavši kako su i 31. siječnja, nakon sjednice Odbora hrvatske brodogradnje, upozorili ministra Popijača na ovakav ishod, skidanje zabrane, a da novi poslovi nisu ugovoreni. Šoljić poručuje da se više ne može čekati, restrukturiranje mora krenuti od Vlade, uprava, jer ovo što se sada događa u brodogradnji, tiho gašenje, socijalni je genocid, kazao je Šoljić te dodao kako će, ako do kraja svibnja ne bude odgovora, vjerojatno ići u zajedničke sindikalne akcije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije