Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRADA Moslavcu laureat Hrvatske Matice iseljenika

Vladi Franjeviću naklon i za sva dobročinstva

26.11.2008.
u 16:00

ČAZMA - Prva nagrada za pjesništvo na natječaju Hrvatske Matice iseljenika, Silvije Strahimir Kranjčević, Vladi Franjeviću, pjesniku i slikaru, ugodno je iznenadila stanovnike malog moslavačkog sela Martinca u kojemu se rodio prije 45 godina. Za 20 godina slikarskog stvaranja u inozemstvu imao je zapažen uspjeh na samostalnim i skupnim izložbama u desetak europskih zemalja, te Indoneziji, Kirgistanu, Jordanu, Mauriciusu, pa čak i u Kini.

Njegovi su likovni radovi katalogizirani u 15-ak internacionalnih kataloga, a stihovi i kratke priče objavljeni na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku u stručnim časopisima, zbirkama i antologijama. Nagrada je ujedno bila i povod da Franjević iz Lihtenštajna, gdje živi i radi 15 godina, doputuje u svoj zavičaj, te istodobno donira i 20-ak svojih likovnih radova za pomoć u obnovi oronule crkve sv. Martina koja se prvi put spominje 1334. godine.

No, V. Franjević je počeo još jednu humanitarnu misiju za spas stare seoske školske zgrade, s nakanom pretvoriti je u mjesto okupljanja umjetnika iz cijelog svijeta.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije