Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I toga ima

Vladajući glasali protiv vlastitog prijedloga

kregar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.11.2013.
u 10:15

Vlada je za zakon predložila hitni postupak, Odbor za gospodarstvo redovni postupak, a na kraju je izglasan u hitnoj proceduri

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o javnoj nabavi čime je prag takozvane bagatelne nabave povećan sa sadašnjih 70 na 200 tisuća kuna za nabavu roba i usluga te na 500 tisuća kuna za nabavu radova. Zastupnici vladajuće koalicije na nekoliko su sjednica saborskih odbora upozoravali da ovakvo povećanje praga nije dobro, pa je Odbor za gospodarstvo predložio da se izmjene ipak ne donose po hitnom postupku, kako je to Vlada predlagala, nego da se provede još jedno čitanje. Ipak, jučer su u sabornici naglo promijenili mišljenje pa su, kada je predsjednik Sabora Josip Leko ovaj prijedlog Odbora za gospodarstvo stavio na izglasavanje, vladajući glasali protiv njega.

Suzdržani su ostali jedino SDP-ovi Igor Rađenović i Josip Kregar.– Poštovani gospodine predsjedniče, jesam li ja sada dobro shvatio da su vladajući predložili zaključak, a sada su glasovali protiv njega – javio se zbunjeni HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner.– Ne. Odbor je radno tijelo Sabora. Niste dobro shvatili. Idemo dalje – odgovorio mu je predsjednik Sabora Josip Leko i nastavio dalje s izglasavanjem zakona.

Sabor je jednoglasno, sa 101 “rukom” izglasao i dugo iščekivani Zakon o potrošačkom kreditiranju, nazvan i “zakon o švicarcima”, pa će, podsjetimo, od 1. siječnja 2014. godine za stambene kredite u švicarskim francima vrijediti niža kamata od 3,23 posto dok god vrijede izvanredne okolnosti aprecijacije tečaja veće od 20 posto. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac naglasio je da se troškovi izračuna ovih kredita ne smiju prebaciti na korisnike kredita. Oporba je i dalje upozoravala da su zaboravljeni građani koji imaju kredite u kunama i eurima.

>> Nabava skupljih terenaca: 'MUP natječaj niti provodi, niti poništava'

Komentara 3

Avatar airbizz
airbizz
18:56 23.11.2013.

sve što se kupuje i novo gradi mora ići na natječaj.samo ono što se popravlja ne treba.tek tada će sve biti transparentno.

ŽI
žić
10:39 23.11.2013.

hdz=sdp=hdz....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije