Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'na ledu'

Vlada zbog loših rezultata smjenjuje šefa HBOR-a Vladimira Kristijana?

Vladimir Kristijan
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
11.03.2015.
u 18:54

U devet mjeseci realizirano 40% manje kredita, oko 3,5 milijardi kuna

Vlada je izuzetno nezadovoljna radom predsjednika uprave HBOR-a Vladimira Kristijana, potvrdili su nam izvori s više strana, a govori se i da bi bankar mogao biti smijenjen na jednoj od idućih sjednica Vlade. HBOR je u mandatu nove uprave zabilježio pad plasmana, izvori tvrde da je smjena stvar trenutka. Da bi takav scenarij mogao biti izgledan, potvrđuje više ministara u Vladi. Kristijanu će biti omogućen častan otpust odnosno prilika da sam podnese ostavku, a bit će mu ponuđeno i mjesto u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Cirkularno pismo

Više izvora potvrdilo je Večernjem listu da je potpredsjednik Vlade Branko Grčić članovima Nadzornog odbora i uprave državne investicijske banke poslao cirkularno pismo u kojem traži očitovanje uprave o tome je li istina da su neke odluke o kreditima i radu banke bile odobrene na temelju 'preglasavanja'. Uprava je potpredsjedniku i NO-u već dostavila i odgovor o tome da su sve odluke donesene jednoglasno. Već je prije nekoliko tjedana zaiskrilo na relaciji Grčić – Kristijan na sjednici NO-a na kojoj je potpredsjednik Vlade žestoko kritizirao Kristijana zbog loših rezultata HBOR-a.

Kristijan se, doznajemo, branio da ga sputavaju ostali članovi uprave. Naime, investicijska je banka u devet mjeseci prošle godine zabilježila pad vrijednosti novih kredita za 40 posto u odnosu na godinu prije, kada je odobreno 7,8 milijardi kuna kredita. Plan za ovu godinu bio je plasman 5 milijardi kuna novih kredita, ali do završetka rujna realizirano je manje od 3,5 milijarde kuna, a kvota od pet milijardi kuna jedva je dostignuta pa će uprava morati objaviti izuzetno loše podatke. Unatoč tome pozicije u upravi zadržat će i Martina Jus i Goran Filipić, koji imaju podršku politike. Kristijan tako preuzima krivnju za nerad kompletne uprave.

Ipak, smjena se ne svodi tek na odgovornu kadrovsku politiku u kojoj neuspješni menadžer odlazi, već je iza nje, kažu upoznati s prilikama, i sukob između ministara. Izvori kažu da su sjednice NO-a postale poligon za prepucavanje na niskoj komunikacijskoj razini, a da uprava, koju jedan od ministara nastoji kontrolirati, nastoji ne 'talasati'. Imidž banke oštetila je i agresivna kampanja protiv bivše uprave predvođene Antunom Kovačevim vođena iz dijela SDP-a u kojoj su kolateralne žrtve bili gospodarstvenici pa su mnoge ugledne tvrtke prestale raditi s HBOR-om iz straha da u budućnosti njihovi krediti ne budu korišteni za međusobne okršaje.

Nabava šest automobila

Podsjetimo, Vladimir Kristijan stupio je na dužnost početkom lipnja 2014., a došao je s pozicije direktora Sektora gospodarstva Erste banke u kojoj je obnašao i funkciju prokurista kao zamjena za člana uprave zaduženog za gospodarstvo. Ostat će zabilježen po tome što je netom nakon što je zasjeo u novu fotelju izbila afera zbog nabave skupocjenog automobila te obnove ureda. Šest novih automobila i preuređenje njegova ureda državnu banku stajali su dva milijuna kuna. Pri tome za radove nisu raspisivani javni natječaji jer je svaki od njih vrijedan manje od 200.000 kuna pa se radilo o bagatelnoj nabavi.

>> Šef HBOR-a želi baš tu limuzinu jer tvrdi da ona najmanje zagađuje

>> Nabava novih auta prvi potez novog šefa uprave HBOR-a

Komentara 7

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
20:33 11.03.2015.

...smjene uspješnog i postave neukog i neuspješnog... standardni obrazac imenovanja uprava...

UI
Uvijek_iskreno
22:39 11.03.2015.

pa mislim da bi se prvenstveno trebala smijeniti vlada, od prvog do zadnjeg..ovakvim smjenama neće ništa postići, jer ne valja od "glave", tj. vlade...

DU
Deleted user
19:31 11.03.2015.

Moje skromno misljenje je da treba smijeniti sefa vlade zbog lose obavljenog posla.......samo me nemojte opet banirati zato sto imam svoje misljenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije