Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodaja imovine

Vlada zaštićenim stanarima daje 5000 stanova u povoljan otkup

'05.01.2010.,Zagreb,Hrvatska.U banskim dvorima odrzan je sastanak jadranke Kosor sa koalicijskim partnerima.Milorad Pupovac. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
19.08.2010.
u 15:15

Novi vlasnici stanove ne bi smjeli prodati deset godina, a koliko će popusta dobiti, još se pregovara

Oko 5000 stanova u vlasništvu države odlukom Vlade uskoro će u prodaju stanarima zaštićenim najmoprimcima, među kojima ima Srba povratnika, branitelja, policajaca, aktivnih vojnika. Prijedlog odluke pripremaju Ministarstvo prostornog uređenja ministrice Marine Matulović-Dropulić i šef HDZ-ova koalicijskog partnera SDSS-a Milorad Pupovac.

Pravo vukovarskim Srbima

Pravo na otkup dobilo bi tako i oko 1010 obitelji srpskih povratnika koji su uoči rata imali stanarsko pravo na stanovima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i drugdje, a nakon rata iskoristili su pravo da im država osigura stanove i položaj zaštićenog najmoprimca, uglavnom ne u stanovima u kojima su živjeli prije. Takvi bi stanari sada dobili pravo da stanove otkupe, ali pod kojim uvjetima – o tome se još pregovara. Uz povratnike, pravo na otkup dobili bi i branitelji koji imaju status najmoprimca u stanovima MORH-a, a često su do sada i na Ustavnom sudu tražili pravo na otkup stana. Tu su i policajci te pravosudni policajci. Pupovac kaže kako bi pravo na otkup trebali dobiti i stanari koji nemaju reguliran status, dakle nisu zaštićeni najmoprimci. Pravo na otkup dobili bi i vukovarski Srbi koji nisu ni odlazili iz stanova na koje imaju pravo, ali nikad nisu dobili priliku da ih otkupe. Valja reći i da hrvatske vlasti nisu riješile još 9500 zahtjeva izbjeglih Srba, bivših nositelja stanarskih prava, da im država riješi stambeno pitanje. Kako to znači da bi iz proračuna valjalo osigurati novac za gradnju ili kupnju gotovo 10 tisuća stanova, problem bi se mogao riješiti donatorskom konferencijom na kojoj bi se pojavile SAD i Europska komisija kao mogući donatori. No, to ovisi i o dogovoru RH i Srbije i razgovorima o pitanjima imovine, stanova... Novi vlasnici stanova imali bi ograničenje – stanove ne bi smjeli prodati deset godina, a koliko će popusta dobiti, stvar je o kojoj se pregovara. Valja i ostale kriterije dobro utvrditi, kako ne do stanova jeftinije došli i oni koji imaju kuće.

Izbjegavanje Sabora

Kako bilo, očito se nastoji izbjeći rasprava u Saboru o ovom pitanju, jer bi stanovi išli u otkup samo odlukom Vlade. K tome, vjerojatno i ovakvi potezi, koji će riješiti životno pitanje za nekoliko tisuća ljudi, znače da se već razmišlja i o datumu parlamentarnih izbora...

Komentara 14

GR
Gradinar
17:53 19.08.2010.

Zanimljiva koincidencija, tekst i fotografija osobe iznad njega. Jel to slučajno?

BI
bigboii
18:51 19.08.2010.

Ukoliko ima toliko stanova s neriješenim imovinsko-pravnim pitanjem, onda bi i trebalo težiti tome da se riješi valsništvo. Slažem se da treba omogućiti određenim profesijama i profilu ljudi da imaju svojevrsnu prednost pri kupnji i u tome nema ništa loše

CH
chemica
16:33 19.08.2010.

Naravno da se razmišlja o izborima. Potrebna je svaka lipa da narod ne priredi \"prijevremene\", na ulici. Kandidati \"sudjeluju\" viseći s bandera na Jelačić placu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije