Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za Inu

Vlada se koleba oko zakona o 49 posto dionica Ine

'12.02.2011. Rijeka - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u posjetu rafineriji povodom dovrsetka radova na prvoj fazi modernizacije Rafinerije nafte Rijeka. Jadranka Kosor, Zoltan Aldott.  Photo: Goran
Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
1/3
21.05.2011.
u 12:00

Budući da MOL ima 47,47 posto Ininih dionica i da ima prava za stjecanje 1,6 posto opcijskih, s kojima bi ukupno imao 49,07 posto, naši izvori tvrde kako bi donošenje tog zakona spriječilo MOL da postane vlasnik tih 1,6 posto dionica

Intenzivne konzultacije, lobiranja i uvjeravanja odigravali su se jučer u Vladi oko donošenja zakona kojim bi se spriječilo preuzimanje više od 49 posto dionica Ine.

Aktualan nakon Hanfe

Iako ga Vlada zasad ipak neće donositi, zakon je ponovno aktualan nakon što je Hanfa odlučila podići kaznene prijave protiv cijele uprave MOL-a zbog manipulacije tržištem pri kupnji Ininih dionica. Večernji je list pak dobio uvid u taj zakon koji je u travnju izradilo Ministarstvo gospodarstva. Na vijest da Vlada ponovno razmišlja o takvom zakonu, europski diplomati oštro upozoravaju da je riječ o kršenju jednog od osnovnih principa zajedničkog EU tržišta: slobodnog kretanja kapitala, pretočenog u poglavlje 4., koje je RH privremeno zatvorila u jesen prošle godine. Takav potez, upozoravaju, mogao bi biti vrlo nepovoljan za Hrvatsku. Vlada je, podsjetimo, bila najavila pa povukla odluku o donošenju tog zakona dok se ne završi istraga o kupnji Ininih dionica. Prema njegovu nacrtu, suspenzija stjecanja više od 49% dionica trajala bi šest mjeseci i u tom periodu nitko ne bi mogao odjednom, postupno, izravno ili neizravno putem povezanih društava, investicijskih fondova i sl., doći do više od 49% dionica. Budući da mađarski MOL ima 47,47 posto Ininih dionica i da ima prava za stjecanje 1,6 posto opcijskih, s kojima bi ukupno imao 49,07 posto, naši izvori tvrde kako bi donošenje tog zakona spriječilo MOL da postane vlasnik tih 1,6 posto dionica.

U zakonu se obrazlaže kako se on donosi zbog osiguravanja opskrbe energijom gospodarstva RH u uvjetima krize. Navodi se i kako se tim zakonom ne ograničavaju vlasnička prava i ne narušavaju poduzetničke slobode. Izvori koji su bili upućeni u kreiranje zakona objašnjavaju da nakon što neka kompanija stekne više od 50% dionica (u ovom slučaju to je MOL), njezina želja za ostvarivanjem profita više se ne bi morala poklapati s energetskom sigurnošću, odnosno Vladinom idejom energetske opskrbe RH, politikom cijena itd. Kao primjer navode i pitanje plinskog biznisa jer je prema Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju Vlada trebala otkupiti poslovanje plinom iz Ine, ali se od toga odustalo. Zbog toga je MOL, doznajemo, navodno poslao prigovor Vladi u kojem kaže kako odustajanje smatra povredom dioničarskog ugovora.

Dvije struje

Kada bi MOL imao većinski paket Ine, i sam bi mogao inzistirati na promjenama ugovora u svoju korist jer ni Vlada nije ispunila svoje obveze. Vlada se, tvrde upućeni, pribojava i toga da MOL, nakon što dosegne 51% dionica, ne odustane od, primjerice, modernizacije sisačke rafinerije, odnosno zatvori je. Takve je strahove ovih dana iznio Davor Štern, predsjednik NO-a Ine. Rok primjene zakona na šest mjeseci, smatraju naši izvori, dobar je kako bi se MOL spriječilo da, dok je osumnjičen za kršenje zakona, dođe do većinskog vlasništva Ine. No, u Vladi postoje dvije struje, a ona navodno predvođena ministrom vanjskih poslova Jandrokovićem i glavnim pregovaračem s EU Drobnjakom nije sklona zakonu. Čini se da je i premijerka bliža toj "europskoj" struji.

Ključne riječi

Komentara 19

OB
-obrisani-
12:02 21.05.2011.

Vlada RH....je glupa ko noć.........

OB
-obrisani-
12:05 21.05.2011.

koji su to hemeroidi oko njenog .upka ?

KI
Kitchee
12:14 21.05.2011.

igraju se netržišne privrede tamo gdje ne bi trebalo... ovo je žešće protuustavno i treba nas EU zbog toga blokirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije