Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Orsat Miljenić: Zakon o osobnom stečaju nije čarobni štapić

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.03.2015.
u 10:25

Očekuje se da će zakon o stečaju potrošača na snagu stupiti do ljeta, a sam postupak izgledat će tako da će se dužnici najprije prijaviti u savjetovališta koja će biti u podružnicama Fine

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o prijedlogu Zakona o stečaju potrošača kojim želi prezaduženim građanima omogućiti novi financijski početak kroz proglašenje "osobnog bankrota".

Postupak stečaja dužnici će moći otvoriti ako su insolventni, a zakon predviđa da je potrošač insolventan ako najmanje tri mjeseca uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30.000 kuna. Očekuje se da će zakon na snagu stupiti do ljeta, a sam postupak izgledat će tako da će se dužnici najprije prijaviti u savjetovališta koja će biti u podružnicama Fine.

 - U EU većina zemalja ima ovaj institut. Zakon dužnicima omogućava da, ako se nađu u situaciji da ne mogu vraćati dugove, budu oslobođeni duga nakon što prođu proceduru. Također, vjerovnicima se omogućava naplata dugovanja - kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić i dodao kako zakon nije čarobni štapić te osobni bankrot neće moći proglasiti svatko.

 - Ovo nije jednostavna stvar. Postupak može pokrenuti samo dužnik, a ne vjerovnik. Postupak kreće pred savjetovalištima u regionalnim centrima FINA-e čiji je cilj informirati dužnika o svemu. Ako ne dođe do sporazuma, ide se na sudski postupak s ciljem dogovora vjerovnika i dužnika. Imenuje se povjerenik, a ako dužnik nema imovine, oslobađa se duga. Sud će individualno procijeniti koje su potrebe dužnika i prema tome odrediti minimum koji mu je nužan. Sve ostalo što zaradite ide na otplatu dugova. Nakon što prođe period od jedne do pet godina, što ste zaradili ide vjerovniku - kazao je ministar i dodao kako postoji mogućnost da dužnici ostanu u nekretnini u kojoj žive, ovisno o okolnostima.

Miljenić je kazao kako nakon završetka postupka, dužnik neće moći sljedećih 10 godina ući u osobni stečaj.

 - Pomažemo ljudima da krenu ispočetka i da ih se ne gazi. Ovo je civilizirani iskorak prema dogovoru da se izbjegne sud, komentirao je premijer Milanović.

Siniša Varga, ministar zdravlja trebao je izložiti Prijedlog odluke o prihvaćanju Ugovora o uslugama u Europskoj razmjeni podataka o plovilima, no kazao je kako mu materijali nisu bili pripremljeni, na što je premijer kazao kako je riječ o "tehničkim stvarima" te je prijedlog prihvaćen.

Prihvaćena je i odluka o pojeftinjenju plina.

Kućanstvima će naime od 1. travnja pojeftiniti plin, ovisno o njihovu lokalnom distributeru, između šest i deset posto. Lokalni distributeri plin će, doznajemo, od travnja plaćati 2,17 umjesto dosadašnjih 2,47 kuna po kubičnom metru, a za koliko će točno građanima pojeftiniti plin, ovisi i o Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA).

 - Snizili smo cijenu plina za prosječno 15-25 lipa po kubiku. Od sljedećeg mjeseca pojeftinjenje će biti oko 12 posto. Nismo to mogli učiniti prije zime jer regulatorna godina završava 1.travnja. Platforme koje u blizini Istre proizvode plin omogućile su nam domaću distribuciju pa bi u budućnosti mogli očekivati dodatna pojeftinjenja - kazao je.

 Premijer Milanović kazao je kako je pojeftinjenje plina "nacionalna sigurnost".

 - Dobro je što plin pojeftinjuje, ali još je bitnije da budemo energetski neovisni. Za sve što radimo povodimo se da ne budemo ovisni o nikome te o ekološkoj učinkovitosti - kazao je premijer.

>> Dobra vijest za građane! Vlada na sjednici donosi odluku

>> Zakon o stečaju potrošača na snazi do ljeta

Komentara 9

DU
Deleted user
09:07 12.03.2015.

Plin će pojeftiniti tek kad dnevna temp. bude oko 20 C, da slučajno ne bi koje plinsko brojilo "odahnulo" tijekom ogrjevne sezone. U naravi, ne samo da su ogavnim tonom (eno Čačić na ju tjubu, kako bi rekao znani lik) drastično poskupili plin i struju na samom početku mandata, nego su posljedično minirali i uličnu/stambenu plinofikaciju Zadra i Splita jer ljudi više nemaju računice. Cjevovodi na gradskim vratima, a potrošača voljnih da plaćaju tako visoku cijenu zemnog plina i trošak instalacija i priključka - njet! Majstori! Treba to znat napravit...

DU
Deleted user
09:06 12.03.2015.

Realna cijena plina je oko 2,00 kune po prostornom metru. Sve što je više od toga slijeva se u državnu kasu, a to je drugim riječima rupa bez dna.

KA
KaNiDora
10:15 12.03.2015.

Osobni bankrot je gori nego metak u glavu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije